Cami Mimarisi

12 Ocak 2013’te Uçhisar'da cami konusunun tartışıldığı bir etkinlik yapıldı.

Kalebodur sponsorluğunda Argos in Cappadocia otel ev sahipliğinde ve Arkitera Mimarlık Merkezi organizatörlüğünde gerçekleştirilen etkinliğin konuşmacıları Dücane Cündioğlu, Can Çinici ve Nevzat Sayın’dı.

Seçkin bir davetli topluluğunun katıldığı etkinlikte Cami konusunda konuşmacılar ve katılımcılar ilginç saptamalarda bulundu.

Son yıllarda camii mimarisi konusunun sıklıkla gündeme gelmesi İstanbul Çamlıca Tepesi’ne yapılması düşünülen cami, çağdaş cami gibi konuların tartışıldığı etkinlikte ilk söz Nevzat Sayın’a verildi.

Nevzat Bey cami mimarisinde yaşanan kitsch durumun görgüyle ilişkili olduğunu ifade etti.

İkinci söz Dücane Cündioğlu’na verildi. Dücane Bey son dönemde olan biteni yorumlarken muhafazakarların yıllardır asimile edilmeye çalışıldığını düşündüklerinden iktidar olduktan sonra simülasyon yapmak istediklerini belirtti.

Son söz Can Çinici’ye verildi. Can Bey cami konusunun iktidarın kendi kitlesine ait bir simge ve kültür oluşturmak adına atmış olduğu adımlar olduğunu ifade etti.

Açılışta yapılan konuşmaların ardından söz alan katılımcılar da konuşmacıları destekleyen katkılarda bulundu.

Aslında temel olarak sadece cami üzerinde değil ülkenin genelinde bir takım yanlışların ve sorunların olduğunun ifade edildiği toplantıdan benim çıkardığım sonuçlar şunlar:

Ülkede para el değiştirmekte.

Bu değişimin ifade edilmeye çalışılması bir görgü sorunu haline gelmekte.

Yıllardır dışlandığını düşünen muhafazakar kesim eline geçirdiği iktidar sayesinde kitlesel olarak kendini ifade edecek simge yapılar aramakta bu yüzden bilimsel verileri göz ardı ederek estetik kaygıya çok yer vermeden acele yapılan işlerle sorun yaratmakta ve bu durum muhafazakarlar içinde bile eleştirilmekte.

Dücane Bey’in toplantı sonunda; arazi mafyasının arsalara değer kazandırmak için gözüne kestirdiği bölgeye ilk önce cami yaptırdığından dolayı denetimsiz yapılan ve hiç de estetik olmayan camilerin sayısının azımsanmayacak ölçüde olduğunu ifade etmesi ticaret din ilişkisinin ne kadar zararlı ve tehlikeli bir durum olduğunu bir kez daha ortaya koymaktadır.

Dolu dolu geçen etkinliğe emek veren herkese bir kez daha teşekkür ederim.

Etiketler

Bir yanıt yazın