Çam ve Meşe Ormanının Ortasında Bir Yaşam Birimi

Tallerdarquitectura tarafından sürdürülebilir ve eko-verimli bir şekilde tasarlanan Gallery isimli konut projesi, yılın 365 günü kullanılabiliyor ve yüksek konfora sahip.

Fotoğraflar: Pere de Prada

“Galeria”, bir çam ve meşe ormanının ortasında yer alan, önceden var olan bir hacmin küçük bir uzantısı… Tipik bir Empordà asırlık çiftlik evinin bir tür çağdaş eki. Proje, emekliliğini bu pastoral doğal ortamda geçirecek yaşlı bir kişinin yaşaması amacıyla mekana hak ettiği kalite ve konforu geri vermeyi amaçlıyor.

“Orijinal hacim, herhangi bir mimari veya yapısal değeri olmayan bir yapıydı. Müdahale sayesinde ev, yılın her günü ormanın tadını çıkarmak için çok rahat ve pastoral bir sığınak haline geldi.”
Bernat Llauradó Auquer

Daha beyaz yapıdaki hacim, bitki örtüsü arasında ortaya çıkıyor, onunla tezat oluşturuyor, manzarayı ve sessizliğin tadını çıkarmak için bir alan sunuyor. Mevcut kaynaklardan yararlanarak yapılan müdahale, bir “galeri” olarak önerilen küçük bir uzantıya dayanmakta. Ormana bakan ve doğal ışığın girmesine izin veren yapı, çevreye daha büyük bir açıklık hissi sunuyor. İç ve dış ortam arasındaki koşullara ve ilişkilere büyük ölçüde uyum sağlama kapasitesi, ışığı süzen, ayarlanabilir çıtaları olan katlanır ahşap kepenklerle sağlanıyor.

Gün batımında iç kısım, sıcak ışığını ustaca dışa doğru yansıtan ve iç yaşamı görünürde bırakan adeta küçük bir ateş böceğine dönüşüyor. Aynı şekilde, aralarındaki çoklu kombinasyonlar, pencereler ve panjurlar, sakinlerinin konfor isteklerine göre hava geçişini düzenlemeye yardımcı oluyor. İç mekan düzenlemesi, hacmin önceden var olan yapısının korunması, termal koşulların iyileştirilmesi ve daha iyi yaşanabilirlik için bazı özelliklerin (tesisler, vitrifiye, mutfak vb.) güncellenmesiyle çözülmüş.

Basit malzemeler ve yüzeylerle doğal dokular, karmaşık düğümler veya detaylar, projede doğal olarak akıyor. Projede karo seramik, ahşap, çelik ve mantar kullanılmış. Bu malzeme kombinasyonu, büyük kontrastlar olmadan sıcak, sakin ve yumuşak bir atmosfer yaratmaya yardımcı oluyor. Ofise göre projenin ana kahramanı, dışarısı; çevrenin yeşili, bitkiler, ağaçlar, tarlalar… Ve içerisi doğanın içinde çok da fark edilmeyen bir yapıda olmalı. Aynı anlayışla, iç aydınlatma, dolaylı sıcak ışıkla mimariye entegre edilen doğrusal öğelerle uzayda seyreltiliyor.

Proje, enerji verimliliğini artırmayı amaçlıyor. Bu, mevcut binanın yalıtımında (özellikle çatısında) bir iyileşmeye ve yeni genişleme hacmine iyi bir yalıtımın dahil edilmesiyle sağlanmış. Katlanır latalı jaluzi filtresi ve camlar sayesinde iyi bir termal konfor elde edilmiş, böylece yazın klima kullanmaya gerek kalmıyor, kışın ise güneş ışınları camlı cephe tarafından yakalanıyor. Böylece iç kısımda, termal kazançlar sağlanıyor. Büyük miktarda doğal ışık ve güneş panellerinin yerleştirilmesi, yapının kendi kendine yetmesine katkıda bulunuyor. Bu şekilde, çok düşük enerji talebi olan ve dolayısıyla daha düşük çevresel etkiye sahip bir alan elde ediliyor. Ek olarak, kullanılan malzemelerin çoğu (diğer muadillerine kıyasla) düşük etkili bir yaşam döngüsüne sahip ve birçoğu yerel tedarikçilerden elde edilmiş.

Etiketler

Bir cevap yazın