Cam Örtü ile Tamamlanmış Ahşap Strüktür

Cam Örtü ile Tamamlanmış Ahşap Strüktür

GRAAM Architecture, Fransa'da tasarladığı ofis binasının ahşap dış iskeletine cam bir cephe ekledi.

Burgundy tarihi bölgesinin başkenti Dijon’daki bankacılık grubu Caisse d’Epargne için tasarlanan yedi katlı bina, Passivhaus gereksinimlerini karşılayan havadar, esnek ve doğal aydınlatmalı çalışma alanları sağlıyor.

Otopark alanı içeren beton podyumdaki eğimli alanının üzerinde yükselen ofis binası, bölgeye özgü malzemeleri ve şirketleri kullanma isteği üzerine şekillenmiş.



“Burgundy bölgesindeki Dijon’un yükseklerinde, tramvay durağına birkaç metre mesafede
bulunan bina, şehrin otoyolundan uzaktan görülebilecek şekilde yedi katlı olarak inşa edildi. Ahşap strüktürü, sert ağaç ve yumuşak ağaç ormanlarının ünüyle bilinen Burgonya bölgesinin yerel kaynaklarını yansıtıyor.”

GRAAM Architecture

Binanın ahşap strüktürü, geleneksel kiriş ve kiriş tekniklerinin kullanımına öncelik verirken yalnızca zeminler, asansör çekirdekleri ve merdiven gibi gerekli yerlerde beton ve çapraz lamine ahşap (CLT) kullanılmış.

İç mekanların serbest bırakılmasına yardımcı olan yapı ahşap bir dış iskelet ile desteklenirken dış örtü “cam perde”yi asmak için kullanılan üst kirişler ikincil çelik elemanlarla destekleniyor.

Malzeme seçimi, yapının sahaya getirilmeden önce prefabrik beton elemanlar kullanılarak tamamının kuru üretim yöntemiyle inşa edilebileceğinin bir göstergesi.

“Ahşap strüktürel bir iskelet, prefabrik beton zeminler ve çift cidarlı camla kaplı ahşap bir dış yapı ile birlikte tasarlandı. Yapı, bankanın çevreyle ilgili konularda rol oynamasına, örnek ve eşsiz doğasını gösteriş yapmadan ortaya çıkarmasına izin veriyor.”

Yapının tabanındaki, ince beyaz çelik kolonlar binanın dış yapısını destekleyerek binanın çevresinde, beton tabanın oluşturduğu ve metal bir korkulukla kaplı terasa uzanan küçük korunaklı bir alan oluşturuyor.

İçeride, her kattaki ince ve neredeyse tam boy pencereler ofis alanlarını doğal ışıkla dolduruyor ve ahşap sütunların aralıkları, bölme duvarların kolayca eklemlenmesini sağlıyor.

 

Etiketler

Bir yanıt yazın