Cam Gibi Şeffaf ama Betondan Daha Kuvvetli

MVRDV'nin, dünyaca ünlü lüks modaevi Chanel'in Amsterdam'daki mağazası için tasarladığı cam cephe, geleneksel ile moderni alışılmadık bir şekilde bir araya getiriyor.

Amsterdam’ın lüks moda evlerini barındıran caddesi PC Hooftstraat üzerindeki Chanel’in mağazası Hollanda’nın klasik mimari anlayışı ile günümüz mimarisinin özelliklerini barındırıyor.

MVRDV’nin Crystal Houses ismini verdiği projesinde mevcut binanın çizgileri, boşlukları korunarak tuğla cephe, cam ile yer değiştirilmiş. Zemin katta tamamen cam tuğla kullanılırken üst katlara doğru çıkıldıkça cam tuğla, tuğla cephenin içine yedirilmiş.

Müşteriye projeyi açıklarken “Yıkılacak bir şeyi daha da geliştirerek geri getirelim,” dediklerini belirten Winy Maas, tasarımlarının tarihi doku içerisindeki bu ve benzeri alışveriş caddeleri için iyi bir örnek teşkil edeceğini düşünüyor.

Bu fikir müşteri tarafından kabul edildikten sonra mimarlık ofisi, tasarımı mümkün kılmak için farklı iş birlikçileri olaya dahil etmiş. Dolu cam tuğlalar, Venedik yakınlardaki Resana’da üretilmiş. Delft Teknik Üniversitesi’nde yürütülen bir araştırma ile yüksek mukavemetli ve tuğlaları bir arada tutacak şeffaf yapışkan geliştirilmiş.


Tuğlalar üretilirken

Sayıları 6 ila 10 arasında değişen uzmanlar, malzemenin hassasiyeti, uygulamanın hata habul etmemesi sebebiyle 1 yıl boyunca her gün inşaat alanından çok laboratuvara benzeyen bir yerde çalışmışlar.


Tuğlaların yapıştırılması

Sonuçta ortaya tamamen geri dönüşümlü bir malzeme olan camdan, belki de yeni bina teknolojilerine ön ayak olacak bir tasarım çıkmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın