Çağlayan Adalet Sarayı’na Daha Yakından Bakalım

26 bin üye ile Dünya'nın en kalabalık barosuna, Avrupa'nın en büyük adalet sarayı inşa edildi. Arkitera dev adalet sarayını fotoğrafladı.

2005 yılında Adalet Teşkilatını Güçlendirme Vakfı’nın, İstanbul Avrupa Yakası Adalet Sarayı projelerini elde etmek için açtığı proje yarışmasını Aytöre Genç Proje ve A Tasarım ortak kazanmıştı. Yükleniciliğinin VARYAP’ın yaptığı adliye sarayının inşaatı 2011 yılında tamamlandı.

Aynı zamanda İstanbul sur içi tüm adli birimleri toplayacak olan yeni adalet sarayının tanıtımı için İstanbul Barosu bir kitapçık yayınladı. 

11 Adliye Binası Tek Binada Olacak

42.000 m² lık alan içerinde 34.427 m² taban alanına sahip binadan toplam 328.544 m² kapalı alan bulunuyor. 6 Bloktan oluşan bina fonksiyonlara göre ayrılmış.

A Blok (Savcı Bloğu)
Hakim-Savcı Avukat ve protokol girişi, başsavcılık, avcılık odaları konferans salonu, banka, PTT, kreş vs gibi temel hizmetler bulunuyor,

B Blok
Savcı odaları, avukat dinlenme odaları, İcra Hakimliği, Aile Mahkemeleri, İş, Sulh hukuk, Asliye Hukuk Mahkemeleri gibi bölümleri bulunuyor,

C Blok
Baronun, arşivin, savcıların, toplantı salonlarının ve kütüphanenin bulunduğu bloktur. Ticaret ve çocuk mahkemelerinin bir kısmı da bu blokta yer alıyor,

D Blok
Avukat dinlenme odaları, arşiv, icra müdürlükleri, Aile, Asliye Ceza, Fikri ve Sınai Hukuk ve Ceza Mahkemeleri, Sulh Ceza gibi hacimleri bulunuyor

E Blok
Kapalı vatandaş otoparkının bulunuyor.

Binada, İstanbul, Beyoğlu, Şişli, Eyüp, Fatih adliyeleri olmak üzere toplam 5 adliye ve Sultanahmet, Sirkeci, Gülhane, Levent, Beyoğlu, Şişli Ceza, Şişli Hukuk, Şişli İcra, Şişli İcra Mahkemesi, Fatih, Eyüp adliye binaları olarak toplam 11 ayrı binadaki adliyeler İstanbul Adalet Sarayı çatısı altında toplanacakken, İstanbul Barosu ise kendisine tahsis edilmiş 14 ayrı odada faaliyetini yürütecek.

Resmi kurum yapısında ilk defa çift cephe uygulaması kullanması açısından Çağlayan Adalet Sarayı projesi, Türkiye’de bir örnek teşkil ediyor.

Yapı içerisinde, gün ışığından maksimum derecede faydalanabilmesi amacıyla iç bahçeler ve orta avlulara yer verilmiş ve çoğu mekanlara açılabilir kanat ilavesi ile yapının doğal havalandırılmasına olanak sağlayacak cephe düzenlemeleri önerilmiş.

Proje detaylandırma çalışmaları sırasında giydirme cephelerdeki açılır kanatların özellikleri incelenmiş ve çift cephe içinde bu detayı önermenin daha uygun olacağı konusunda sistem detayları geliştirilmiş. Doğal taş kaplama yüzeyler arasında, yapının mimari özellikleri de dikkate alınarak katlar arası çift cephe birimleri önerilmiş.

Ağır ceza girişi büyük bir kapı öğesi olarak yapının ön yüzünde tasarlanmış. Başsavcılık girişi ise, ağır ceza girişi ekseninde Abide-i Hürriyet Anıtı tarafında yer alıyor. İcra müdürlükleri için iki ayrı yönde bağımsız girişler tasarlanmış. Yapı programı içinde toplam olarak 48 adet icra müdürlüğü ve 30 adet seçim kurulu başkanlığı bulunuyor. Bodrum katlarda hakim/savcı, personel, avukat ve halk için toplam 2.300 araçlık otopark alanı ayrılmış.

Hakim/savcı ve kalem odaları koridor duvarlarında sökülüp takılabilir bölme duvar sistemleri kullanılmış, bu bölümler bekleme salonlarından koridorlarla ayrılmış. Bir taraftan bekleme hollerine, diğer taraftan da hakim/savcı koridoruna açılan mahkeme salonlarına, tutuklu girişi ise nezarethanelerden düşey dolaşım elemanları ile sağlanmış

İstanbul barosu yeni yargı döneme yeni adliyesinde başlayacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın