Çadırların elektrik tesisatı uygun değil

İstanbul'da bir şantiyede çıkan ve 11 işçinin hayatına yol açan yangınla ilgili ilk tespitler, olayda ihmal olduğu yönünde.

Olay yerinde inceleme yapan İş Müfettişleri Derneği’nin saptamalarına göre, uygun olmayan elektrik tesisatı ve kablolarla döşenen çadırlar faciaya yol açtı. Çıkan yangında oluşan alev topları işçilerin dumandan boğulmasına yol açtı.

Elektrikli ısıtıcıları kaldıramayacak bir elektrik tesisatı ve kablo döşemesi olduğunu belirleyen dernek, tutuşan kablolarla oluşan alev topunun yataklar üzerine düştüğünü saptadı. İşçiler ise dumandan etkilendi. Derneğin saptamaları bundan sonra da olası faciaların yaşanabileceği gerçeğini ortaya çıkardı. Buna göre, İstanbul ve Trakya’da görev yapan iş müfettişi sayısı 30’u geçmiyor. İstanbul’da inşaatlarda teftiş yapan müfettişlerin sayısı ise 10’u bile bulmuyor. Kaldı ki, birçok teftişte gündem yüksekten düşmeye dönmüş durumda, şantiyelerdeki kalış koşulları bu nedenle denetimlerde öncelik arz etmiyor. Olay ile ilgili açıklama yapan TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı da, “Türkiye’de işçiler iş kazaları sonucu onar, onar hayatını kaybediyor, işçilerin sağlığının korunmasında en büyük yükümlülüğe sahip Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ise seyrediyor” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın