Buz Gibi Bir Sagrada Familia

Sagrada Familia'nın buzdan versiyonu inşa ediliyor.

Katalan mimar Antoni Gaudí yaşasaydı geçen hafta 162 yaşına basacaktı. Olağandışı gotik sürrealizmi ise hala güncel ve günümüzün bilgisayar destekli yıldız mimarlarının ürpertici organik formlarında ayırt edilebiliyor. 1926 yılında tramvay altında kalarak öldüğü sırada daha çeyreğinden azı inşa edilmiş olmasına rağmen Sagrada Familia, Gaudí ‘nin başyapıtıydı. Kilisenin mevcut tamamlanma planları bitiriliş tarihini 2026 veya 2028 olarak gösteriyor. Tarih sorduğunuz kişiye göre değişiklik gösterebiliyor.

Eindhoven Teknoloji Üniversitesi’nden bir grup öğrenci bu muazzam kilisenin yeni ve geçici bir versiyonunu bu tarihten çok daha önce ama belirgin bazı değişikliklerle inşa etmeye çalışıyor. Öğrencilerin yapacağı yaklaşık 40 metre yüksekliğindeki Sagrada Familia, orijinalinin dörtte biri büyüklüğünde olacak. Finlandiya’da, Barcelona’nın yaklaşık 3200 kilometre kuzeyinde inşa edilecek. Yapımı bir yüzyıl yerine bu kış içinde üç hafta sürecek. Ayrıca yapı malzemesi taş değil buz olacak.

Daha açık olmak gerekirse Pykrete denilen, buz ve ağaç hamurunun oldukça güçlü bir karışımı olan bir malzeme kullanılacak. Hatta 2. Dünya Savaşı sırasında itilaf devletleri, çelik rezervleri azaldığında bu malzemeyi savaş gemilerinin yapımında kullanmayı düşünmüş. Karışım beton kadar güçlü, kurşun geçirmez ve oldukça yavaş eriyor. Bu özellikleri malzemeyi, Juuka, Finlandiya gibi kış sıcaklıkları -30 ile -15 santigrat derece arasında değişen bir yer için oldukça ilginç hale getiriyor. Juuka aynı zamanda başka bir grup Eindhoven öğrencisinin geçen sene dünyanın en büyük buz kubbesinin inşa ettiği yer. Kubbeyi yaparken Gaudí ekibinin gelecek aralık ayında deneyeceği yöntemin aynısı kullanmışlar: Şişme kalıpların üzerine ince tabakalar halinde kar ve pykrete sıkılmış daha sonra bu kalıplar buzun altından çıkarılmış.

Ekibin karşılaşabileceği en büyük zorluk iklim değişikliği olabilir. Zira geçen yıl yapılan kubbenin inşası daha önce alışılmadık bir biçimde sıcak geçen aralık ayı nedeniyle ertelenmiş. Eindhoven’da bir profesör olan Arno Pronk’a göre ılıman sıcaklıklar yine hakim olursa takımı zor zamanlar bekliyor. Bu olasılığa hazırlıklı olmak isteyen takım, yanlarına yapay kar makinesi almayı planlıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın