Büyük Mısır Müzesi’nin Bu Yaz Açılması Bekleniyor

İrlandalı mimarlık firması Heneghan Peng’in tasarladığı, Giza Müzesi olarak da bilinen Büyük Mısır Müzesi’nin bu yaz açılması bekleniyor.

Uzun zamandır beklenen müze, Giza Platosu’nun yakınında ve Mısır piramitlerine 2 km uzaklıkta konumlanıyor.

Dünyanın tek bir medeniyete adanmış en büyük müzesi olarak kabul edilen kültür kompleksi, yaklaşık 100.000 antik eseri barındıracak ve 24.000 m² kalıcı sergi alanı, bir çocuk müzesi, konferans tesisleri, eğitim alanları, bir koruma merkezi ve müze planının içinde ve çevresinde geniş bahçeler içerecek.

Müzenin tasarımı, Mısır hükümeti tarafından düzenlenen uluslararası bir yarışmayı kazandıktan sonra 2003 yılında Heneghan Peng’e verildi. Tasarımda, 6 farklı ülkedeki 13 firmadan 300 kişilik bir ekip yer aldı. BuroHappold Engineering ve Arup, İrlandalı firma ile birlikte mühendislik işleri için çalıştı. West 8 tüm alan için peyzaj tasarımı ve master plana dahil oldu ve Alman firması Atelier Brueckner de Tutankhamun galerileri, Grand Stairs, Piazza Atrium ve Çocuk Müzesi’nin tasarımında görev aldı.

500.000 m²’lik alanın topoğrafyası, Nil Nehri’nin çölden Akdeniz’e doğru yönelirken oluşturduğu 50 metrelik kot farkı ile tanımlanıyor. Piramitler çölde yer alsa da müze, hem vadide hem de platoda konumlanıyor ve iki bölgeyi buluşturuyor. Müzenin tasarımı, yerleşimi ve gündüzden geceye değişen büyük yarı saydam taş cephesi, alanda yeni bir “sınır” tanımlıyor. Tasarımın çerçevesi, alandan üç komşu piramide doğru uzanan bir dizi görsel eksen tarafından tanımlanıyor.

Müzenin genel tasarım konseptinde mimarlık firması, müzenin eşsiz topografyasını yapıya uyarlamak ve yapı boyunca yürüyen ziyaretçilere “katmanlı” bir deneyim yaşatmak istemiş. Böylece, her ziyaretçi müzeye girdikten sonra devasa bir avludan geçiyor, ardından gölgeli bir giriş alanı ve tüm galerilerin bulunduğu plato seviyesine çıkan büyük bir merdiven geliyor. Bu plato seviyesine ulaşan ziyaretçiler, piramitleri müzenin içinden görebiliyor.

Büyük Müze’nin yapımı üç aşamaya ayrılmış:

Aşama I: İnşaat için hazırlanmak üzere alanın temizlenmesi ve alan güvenliğinin sağlanması.

Aşama II: Ana bina dışında bir yangın istasyonu, bir enerji tedarik merkezi ve bir koruma merkezinin inşaatı.

Aşama III: Ana müze binasının inşası ve çevre düzenlemesi ile birlikte kazı ve ana hat belirleme.

İnşaattaki bazı gecikmeler nedeniyle müze, orijinal bütçesini aşarak fiyat etiketini 1 milyar doların üzerine çıkardı. İnşaatı şu anda %98 tamamlanmış olan yapının açılış tarihi henüz Mısır hükümeti tarafından ilan edilmemiş olsa da, Büyük Mısır Müzesi’nin 2021 yazı civarında kapısını ziyaretçilere açması bekleniyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın