Butrint Ziyaretçi Merkezi İçin Açılan Yarışmayı Kengo Kuma & Associates Kazandı

Butrint Ziyaretçi Merkezi için açılan uluslararası yarışmayı Kengo Kuma & Associates liderliğindeki ekip kazandı. Yarışma alanın yer aldığı, Arnavutluk'un İyonya kıyı şeridindeki ulusal park, UNESCO Dünya Mirası Alanı olarak tanımlanıyor.

Saranda kentine yakın olan ve Korfu Boğazı’na bakan Butrint, Arnavutluk’un en önemli arkeolojik sit alanı olarak biliniyor. Binlerce yıldır ilham verici bir yer olarak tanınan Butrint, olağanüstü kültürel bir yapıya ve bozulmamış bir doğaya sahip.

Jüri, Butrint ve Arnavutluk için nitelikli bir mimari yapı, buna ek olarak Dünya Mirası alanına, evrensel değerlere saygılı bir tasarım seçmeyi öncelikli olarak ele almış.

Kengo Kuma liderliğindeki ekip tarafından sunulan konsept, bunu şaşırtıcı bir ikilikle başarıyor. Ziyaretçi merkezi, haliç ve gölün panoramik manzarasına sahip bir üst dağ kapısı ve daha alçak bir arkeolojik alan kapısı tasarlanmış. Bu bir altyapı müdahalesi olarak adlandırılıyor ve yeni bir kamusal alan, yerel topluluk ve ziyaretçilerin buluşabileceği bir meydan sunuyor. Ekibin yol gösterici fikri, yerel topluluklar ve arkeolojik alan ziyaretçileri arasında yeni bağlantılar kurmayı hedefliyor.

Ziyaretçi merkezinin tasarımı, hem Arnavutluk’un güzel taş anıtlarından, kapılarından ve köprülerinden hem de çevredeki doğal kaya oluşumlarından ilham alan, yerden yükselen bir dizi kireçtaşı çatıdan oluşuyor. Arnavut yöresel mimarisinde görülen, çatı taş kanopilerini desteklemek için kullanılan geleneksel çapraz ahşap yapıyı yeniden yorumlayan, masif ahşap ve çelik arasındaki hibrit yapı göze çarpıyor.

Çatılar, yeni binayı doğal ortamla sorunsuz bir şekilde birleştirerek, haliç ve dağ manzarasını çerçeveliyor. Yerel kaynaklı malzeme, doğal havalandırma sistemi kullanılarak ve yağmur suyu tutularak, merkezin karbon ayak izinin minimum düzeyde olması bekleniyor.

Yazın sıcaklığı 40°C’ye kadar çıkabilen bu alanda ahşap bir yapı ve toprak duvarlarla desteklenen çatı saçakları, ziyaretçilerin altına sığınabilmesi için tasarlanmış.

Değerlendirme sırasında jüri, ekibin Arnavut kültürü ve hafızasıyla kurduğu bağdan etkilenmiş. Ayrıca Kengo Kuma’nın tasarımının, evrensel ve zamansız bir dinginliği yansıtmada başarılı olduğu, ancak tamamen mekana özgü bir doğallığı içerdiği de düşünülüyor.

Kazananın ekipte Kengo Kuma & Associates dışında CHwB Albania, Ervin Paci, SOLARON Albania, iMEPS Engineering & Consulting, YOKE, Esmeralda Agolli ve GE-D Engineering yer alıyor.

Diğer Ekipler

Philippe PROST / AAPP yarışmada ikincilik ödülünü kazanırken finale kalan diğer ekipler Lahdelma & Mahlamäki Architects ve William Matthews Associates oldu.

Philippe PROST / AAPP

Lahdelma & Mahlamäki Architects

William Matthews Associates

Projeleri, yarışmayı düzenleyen Malcolm Reading Consultants (MRC)’ın web sitesinden inceleyebilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın