Bursa’da kentsel dönüşüm yağmasına hız verildi!

Kentleri, yeşil alanları yağmaya açan; kentlerin tarihi-kültürel yapısını, ortak yaşam alanlarını yok eden "kentsel dönüşüm" talanında sıra Bursa'ya geldi. Bursa Valisi Şahabettin Harput Bursa'da kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verildiğini açıkladı.

Bursa’da kentsel dönüşüm ile ilgili çalışmaların geldiği noktayı değerlendiren Vali Şahabettin Harput, yasayı Türkiye ve Bursa için büyük bir fırsat olarak gördüklerini söyleyerek, “Kentsel düzenlemede en önemli görev belediyelere düşüyor. Bu kapsamda risk altındaki ve güçlendirilmesi gereken alanlar ve binalar öncelik taşıyor. Birinci amaç, şehirlerin deprem riskini sıfıra indirmek” dedi.

Kentsel dönüşüm çalışmalarına devam eden Bursa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün, gelişim alanları ve yenileme alanlarına ait haritaları, koordinat bilgileri ve uygulama bilgilerine ait ön çalışmayı belediyelerden aldığı öğrenildi.

İhaleler başladı bile!

Ankara yolunun altındaki 7 mahalle için kentsel dönüşüm hazırlıklarını sürdüren Yıldırım Belediyesi de, 4.1 milyon liraya ihale ettiği 6 aylık çalışma ile önemli bir yol haritası elde edecek. Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, önümüzdeki yıl Haziran ayında temel atmayı planladıklarını söyledi.

Kentsel dönüşüm deprem riskini gidermek için mi yapılıyor?

Vali Şahabettin Harput’un “fırsat olarak görüyoruz” dediği Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun depreme dayanıksız olarak tespit edilen yapıların “riskli yapı”, deprem tehdidi içeren bölgelerin “riskli alan”, yıkım sonrası uygulamalarda yeniden yerleştirmeler ve inşalar için tahsis edilecek alanların “rezerv yapı alanı” ilan edilmesini sağlayarak, kentlerdeki tüm dönüşüm uygulamalarını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ve TOKİ’nin emrine veriyor.

Yasayla birlikte kentler, “kentsel dönüşüm” adı altında büyük bir talana açılırken, bu talan “depreme dayanıklı bina yapma” gerekçesiyle meşrulaştırılmaya çalışılıyor. Oysa TOKİ tarafından fay hattı üzerine, dere yataklarına, kurutulan bataklık arazilere inşa edilen binalar, yasanın vatandaşın güvenliğini sağlamak için değil, kentlerin sermaye talanına açılması için yürürlüğe sokulduğunu gösteriyor.

Daha önce Simav’da depremzedelerin yerleştirilmesinin planlandığı TOKİ konutlarının, başka bir fay zonu olan ‘Naşa’ fay zonu üzerine inşaa edildiği ortaya çıkmıştı.

Yine 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nde Yalova’da en fazla binanın yıkıldığı Hacı Mehmet Ovası, TOKİ’nin girmesiyle birlikte yeniden imara açılmış, fay hattı üzerindeki araziye TOKi konutları inşa edilmişti.

Samsun’da da dere yatağına yapılan TOKİ konutları da çok sayıda yurttaşa mezar olmuştu.

Kentsel dönüşümden heyecanlanan Vali’nin portresi

Harput’un Şanlıurfa Valiliği sırasında dönemin Başbakanı Ecevit’in gezisi sırasında DSP konvoyunu kent merkezine sokmaması tepkilere yol açmış ve Harput görevden alınarak merkeze alınmıştı. Suruç’taki Şevki İmam Kız Kuran Kursu açılışında yaptığı konuşmada da insanları Kuran etrafına çağırmasıyla tepki toplamıştı.

2006’da CHP’li Berhan Şimşek, İçişleri Bakanlığı Müsteşarlığı görevini yürüten Harput’un, bazı tarikatların şeyhleriyle birlikte çekilmiş fotoğrafını TBMM gündemine taşımıştı.

Etiketler

Bir yanıt yazın