Buro Happold – Cookfox Architects İşbirliğiyle Kuşlar ve Böcekler İçin Yaşayan Cepheler

COOKFOX Architects, İngiliz mühendislik ve proje firması Buro Happold'un cephe mühendisleri ile bir araya gelerek Boston Valley Terra Cotta'nın ev sahipliği yaptığı Architecture Ceramic Assemblies Workshop etkinliği için seramikten yüksek performanslı biyofilik bir cephe tasarladı.

Ekip, arılar, bitkiler ve kuşlar için mikro habitatları barındırabilen terracotta bir cephe oluşturmak istemiş. Sonuç olarak özelleştirilebilir terracotta üniteler serisi için çerçeve sağlayan güneş ışığını filtreleyen standartlaştırılmış bir istifleme modülü oluşturulmuş.

Boston Valley Terra Cotta Workshop, terracotta üzerine yeni tasarım fikirleri keşfetmek amacıyla tasarım profesyonellerini bir araya getiren uygulamalı bir araştırma ve geliştirme programı.

Cookfox’tan mimarlar ve Buro Happold’dan mühendisler, aylarca süren tasarım, deney ve imalat sonucunda, farklı türler için barınak sağlayan özelleştirilebilir terracotta bölmelerden oluşan modüler bir yapı tasarlamış.

Bir bölme tipi, düzinelerce arının yuva yapabileceği farklı boyut ve malzemelerdeki tüpleri içerecek şekilde planlanmış. İkinci bir bölme tipi, cepheden yağmur suyunu toplayan ve daha sonra sulama için kullanmak üzere fazla suyu alt kısmında depolayan bir ekici görevi görmek üzere tasarlanmış. Üçüncü bölmeyle ise kuşlar için en uygun barınak ve yaşam alanlarının oluşturulması hedeflenmiş. Tasarımcılar cepheyi kentsel çevrelerimizde hayatta kalan çeşitli yerel ekosistemleri koruyabilecek şekilde planlamış.

İçine mikro habitat kaplarının yerleştirildiği daha büyük taban modülleri, büyük ölçekli, uygun maliyetli üretim için slip döküm yöntemi veya presle kalıplanmış dokulu seramikten yapılmış. Tasarımın gövde bölümü, donma-çözülme döngülerine, imalat sırasındaki büzülmeye ve cephe uygulamalarının zorluklarına dayanacak şekilde tasarlanmış. Mikro habitat bölmelerinin slip döküm kil gövdesinin her bölmenin çalışmasını sürdürebilmesi için su geçirgenliği sağlaması hedeflenmiş.

Tasarım sürecinde ekip, “engob” olarak bilinen benzersiz sırlar ve renkli killer oluşturmak için imalatçılarla işbirliği yapmış. Prosedürde aynı zamanda yüksek hacimli endüstriyel üretimin avantajları ve dezavantajları da incelenmiş. Bitki kapsülü prototipleri, dikim için bir soketin yanı sıra, yeşilliklerin kendi kendine sulanmasına izin veren bir fitil ile birbirine bağlanan toprak cebinin altına yerleştirilmiş bir hazne içerir. Kapsül, yüksek su içeriğinin bir sonucu olarak, malzeme tarafından su emilmemesi için sırlı olarak tasarlanıyor.

Ekip prototipi dört bitki bölmesi, dört kuş bölmesi ve üç arı bölmesinden oluşan 24 modül ile tasarlamış.

COOKFOX ve Buro Happold, Aralık 2020’de birlikte çalışmaya başlamış ve konsepti geliştirmek için kış boyunca online ortamda bir araya gelmiş. Seramik bölmeler ve modüller Kansas City, Missouri’de yapılmış ve ardından New York, Buffalo’daki Boston Valley tesisine gönderilmiş.

Modüler canlı cephe prototipiyle kaplanmış bir bina render görseli

Etiketler

Bir yanıt yazın