Buğday Çimi, Jüt ve Keçeden Yapılmış Mikro Evler

Mimari yoluyla doğaya yaklaşmak son dönemde çok fazla uygulanan bir yöntem. Bazı evler şeffaf cepheyle dış mekan ve iç mekan arasındaki bariyeri ortadan kaldırırken, bazıları ağaçların etrafını saran, gölgeliklerini ve gövdelerini evin düzenine dahil eden planlara sahip.

Kudüs’teki Bezalel Sanat ve Tasarım Akademisi’nde öğrenci olan tasarımcı Omri Cohen ise farklı bir tasarım geliştirmiş. Cohen, jüt, keçe ve buğday çimi yetiştirerek bambu çerçeve üzerine serilmiş bir tekstil formuna dönüştürülen mimari bir kabuk olan Living Shell’i hayata geçirmiş.

Living Shell, Cohen’in buğday çimi kök sistemlerinin katmanlarını esnek, tekstil malzemelerine dönüştürme arayışından doğmuş. Kabuğun eğrisel yapısal formuna yerleşen buğday çimi tekstili bambu çerçevesini sararak büyümeye devam ederken yalıtım ve gölge katmanları oluşturmuş.

Cohen, jüt, keçe ve buğday çiminden geliştirdiği bu ucuz yapı malzemesinin oldukça dayanıklı olduğunu da fark etmiş. Farklı kökleri, sürdürülebilir büyüme dönemleri için yer sağlayan bir yapıda bir araya getirerek, kökler birbirine karışmaya ve büyümeye devam ettikçe tekstilin kalınlığı ve dayanıklılığının zamanla arttığı belirlenmiş.

Cohen, henüz gerçek boyutta bir Living Shell inşa etmemiş olsa da, Living Shell’i hem kırsal hem de kentsel ortamlara sokmanın fizibilitesini göstermek için 1:10 modeller hazırlamış.
Living Shell bir ev gibi işlev görse de, küçük hayvanların yuvalama ve yaşamaları için doğal sığınak merkezi olması da olası.

 

Etiketler

Bir yanıt yazın