Budapeşte Semmelweis Üniversitesi’ne Yeni Ek Bina

Fragment Kft, Budapeşte Semmelweis Üniversitesi'nin, 19. ve 20. yüzyıldan kalma saray binalarıyla karakterize edilen Sağlık Bilimleri Fakültesi'ne ait bir eğitim binasının genişletilmesi için düzenlenen yarışmayı kazandı. Yapılar, Budapeşte'nin güneyindeki saray mahallesinde bulunuyor.

Semmelweis Üniversitesi, tıp ve sağlık bilimleri alanında Macaristan ve Orta Avrupa’daki en gözde yüksek öğrenim kurumlarından biri.

2016 yılında Sağlık Bilimleri Fakültesi, 1900’lerin başlarında inşa edilmiş bir eğitim binasının genişletilmesi için bir tasarım yarışması başlattı. Yarışmada hedeflenen seminer odaları, gösteri odaları ve iki büyük konferans salonu oluşturmaktı.

Ana cephe, caddenin darlığından dolayı sadece yandan görülebildiğinden, doğal gölgeler ve pencere camlarıyla birlikte mahallenin mimari karakterini yansıtmayı başaran girintili bir cephe geometrisi oluşturulmuş.

Konsept

Temel tasarım kriterleri mevcut bina ile diyaloğa dayanmakta, yeni hacim ve mevcut bina uyumlu bir kompleks oluşturuyor. İki bina her seviyede birbirine bağlı, iç mekanlar yeni kanatın ana mekansal elementi olan atriyumun etrafında konumlandırılmış.

Atriyum eskisinin modern bir tekrarı. Ortak alanlar artiyumu çevreliyor, ve avlu ile görsel bağlantı her katta iç mekanlara  havadar bir atmosfer sağlıyor.

Cephe

Bina komşu binaların cephelerinin oluşturduğu aks ve karakteristik ritmini takip ediyor ve yakalıyor.

Sokağın dar olması sebebiyle ana cephe sadece yan taraftan görülebiliyor. Cephedeki zig-zag geometriyle tarihi binaların gölge etkilerini çağrıştırıyor ve binaya dar sokakta çift taraflı bir görünüm kazandırıyor.

Cadde ve avlu cephelerinin her ikisinde de görülen ızgara bina strüktürünü takip ediyor ve mevcut binanın şemasını yansıtıyor. Binanın dış kısmında pürüzsüz beton ve dokudan oluşan prefabrik malzemeler cepheye doku sağlanıyor.

İç Mekan

Bina içi dolaşım alanlarında ve ortak alanlarda mekana taze ve temiz bir görünüm vermek için, beyaz terrazzo, yerinde beton, yapılandırılmış duvar panelleri, beyaz delikli alçı tavanlar gibi hafif ve nötr malzemeler kullanılmış.

Dersliklerde ise akustiği iyileştirmek ve artırmak için akustik paneller ve meşe kaplamalar tercih edilmiş.

 

Etiketler

Bir yanıt yazın