“Bu yönetmelik kente uymuyor”

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin imar yönetmeliğinden mağdur olan mimar ve mühendisler, Büyükşehir'e milyonlarca liralık tazminat davası açacaklarını söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin imar yönetmeliğinden mağdur olan mimar ve mühendisler, Büyükşehir’e milyonlarca liralık tazminat davası açmaya hazırlanıyor. 12 Nisan’da Büyükşehir meclisinde kabul edilen yeni yönetmelik ile İzmir’de birkaç ilçe dışında inşaat ruhsatı alamadıklarını belirten mimar ve mühendisler, Büyükşehir’i, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın eski yönetmeliğe dönülmesi uyarısını kamuoyundan saklamakla suçladı. İTO Meclis Üyesi ve Proje Üreten Mühendis ve Mimarlar Derneği eski Başkanı Levent Bendeş, mimar ve mühendislerle Tüccarlar Kulübü’nde bir araya geldi. Büyükşehir’in imar yönetmeliğinin hatalı olduğunu, İzmir plan ve parsellerine uygun olmadığını belirten Bendeş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın eski yönetmeliğe dönmesi kararına rağmen 12 Nisan’da 5 madde eklenerek yeni bir imar yönetmeliğinin Büyükşehir Belediye Meclisi’nden geçtiğini söyledi. Bendeş, “Bu yönetmelik kentimize uymuyor. Biz İzmir Büyükşehir’in değil, İzmir’in imar yönetmeliğini istiyoruz” dedi.

‘Büyükşehir suç işledi’

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 5 Mart’ta merhum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina dönemindeki imar yönetmeliğine dönülmesi kararını içeren yazıyı Büyükşehir’e gönderdiğini ifade eden Bendeş, “Bu yazıda 16 Mayıs 2012’deki yönetmeliğe geri dönülmesi ve 31 Mayıs 2013’e kadar aynı yönetmeliğin uygulanması istendi. Ancak Büyükşehir bürokratları yazıyı kamuoyundan sakladı. Bu yazı saklandığı gibi 12 Nisan’da yeni bir meclis kararı alındı. Böylece hukuk suçu işlendi. Büyükşehir’in ilçe belediyelere gönderdiği yazı nedeniyle Buca Belediyesi ve kısmen Karşıyaka Belediyesi dışında hiçbir ilçe belediyesinden ruhsat alamıyoruz. Binlerce vatandaş mağdur, milyonlarca liralık proje bekliyor. Oysa kazanılmış haklarımız doğrultusunda bize ruhsatların verilmesi gerekiyordu” diye konuştu.

‘Kocaoğlu sesimizi duysun’

Tek istediklerinin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na sorunu anlatmak olduğunu dile getiren Bendeş, ancak ne Kocaoğlu’nun ne de bürokratların randevu taleplerine yanıt verdiğini söyledi. Bendeş, “Büyükşehir sesimizi duymuyor. Randevu taleplerimize cevap yok. Kocaoğlu bizi bir kez dinlesin, hak verecek. Çıksın, nerede istiyorsa konuşmaya hazırız. Ama buna yanaşmıyorlarsa da Bakanlık kararı gereği Büyükşehir yönetmeliğinin uygulanacağı 1 Haziran’dan sonra kazanılmış haklarımızı kaybedeceğiz. Bu nedenle açacağımız davaların sorumluluğu onların olacak. Bu tarihten sonra mağdur olan her mülk sahibi veya onun adına iş yapan her mimar ve mühendis dava açma hakkına sahip olacak. Ciddi miktarda açılan tazminat davalarından ruhsat vermeyen bürokratlar sorumlu olacak” dedi. SİNAN DOĞAN

İmar yönetmeliğinde satırbaşları

– 2002 yılında Piriştina imar yönetmeliğini çıkardı.
– Büyükşehir 16 Mayıs 2012’de yeni imar yönetmeliği hazırladı.
– 5 Kasım 2012’de yönetmeliğin ilçe belediyelerince uygulanması istendi.
– Yönetmelik nedeniyle ruhsatlar alınamadı, inşaatlar durdu.
– Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 5 Mart’ta Büyükşehir’e 2002 yönetmeliğine geri dönülmesi ve 31 Mayıs 2013’e kadar bu yönetmeliğin uygulanmasını içeren yazı gönderdi.
– Büyükşehir, 12 Nisan 2013’te 5 maddelik ilave ile 2002 yönetmeliğine döndü. İlave edilen 5 madde, mimar, mühendis ve müteahhitlerin tepkisini çekti.

Etiketler

Bir yanıt yazın