“Bu yarışma size unutulmaz fırsatlar sunabilir”

Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde yer alan Ege Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçılar Birliği (EMKOUİB) tarafından öğrenci ve profesyonel olmak üzere 2 kategoride düzenlenen ödüllü tasarım yarışması “IV. Ezber Bozan Mobilya Tasarım Yarışması” için başvuru süreci devam ederken geçen yılın kazananlarına projeleri ve yarışmayla ilgili düşüncelerini sorduk.

Geçtiğimiz sene öğrenci kategorisinde dereceye girenlerin düşüncelerini derlediğimiz ilk yazımızda proje sahiplerine şu soruları yönelttik:

– Yarışmaya nasıl hazırlandınız? Projenizi kısaca anlatır mısınız?
– Yarışmanın size ne gibi faydaları oldu?
– Bu sene yarışmaya katılacaklara önerileriniz neler olur?

Berke Ali Altunay

Berke Ali Altunay “Leo” isimli tasarımlarıyla yarışmanın öğrenci kategorisinin birincisi oldu.

Arkitera: Yarışmaya nasıl hazırlandın? Projeni kısaca anlatır mısın?

Berke: Ezber Bozan Mobilya Tasarım Yarışması’na hazırlanırken öncelikle geçmiş yıllardaki kazanan projeleri inceledim ve jüri değerlendirme kriterlerini detaylıca araştırdım. Tasarım sürecinde, öncelikle mevcut ürünlerin eksikliklerini ve kullanıcı ihtiyaçlarını analiz ettim. Tasarımımla sadece ürünü değil, aynı zamanda kullanıcı deneyimini de iyileştirmeyi hedefledim.

Arkitera: Yarışmanın sana ne gibi faydaları oldu?

Berke: Yarışma bana, tasarım becerilerimi geliştirme fırsatı sundu ve projelerimi geniş bir kitleyle paylaşma şansı verdi. Ayrıca, jüri üyelerinden aldığım geri bildirimler, tasarımımı daha da iyileştirmem için benim için çok değerliydi. Ödül kazanmanın prestiji ve projemin sektörde tanınmasını sağlaması da çok değerliydi.

Arkitera: Bu sene yarışmaya katılacaklara önerilerin neler olur?

Berke: Bu sene yarışacak olan arkadaşlarım, ezber bozan fikirler geliştirmek için klişelerden uzaklaşmaları ve kullanıcı odaklı tasarımlar yapmalarını önerebilirim. Ayrıca, projelerini net ve etkileyici bir şekilde sunmaları da çok önemli.

Öykü Akkaya, Fatma Doğa Bilgiç, Asu Yılmaz

Öğrenci kategorisindeki 2.’lik ödülünün sahipleri “Reamy” isimli projeleriyle Öykü Akkaya, Fatma Doğa Bilgiç ve Asu Yılmaz oldu.

Arkitera: Yarışmaya nasıl hazırlandınız? Projenizi kısaca anlatır mısınız?

Öykü, Fatma, Asu: Mobilya tasarımımız “Reamy”, çocukların hayal güçlerine göre farklı eğlence deneyimleri sunmayı amaçlıyor. Öncelikle, kullanıcı ihtiyaçlarına odaklanarak yenilikçi çözümler geliştirmeye odaklandık. Araştırma ve analiz sürecimiz, kullanıcı ürün etkileşimini daha iyi anlamamıza yardımcı oldu. Oyun deneyimi sunan parçaları deneyimlemek için yaptığımız maket çalışmaları ve geliştirme sürecimiz boyunca projeyi daima daha ileri taşımak hedefimizdi.

Arkitera: Yarışmanın size ne gibi faydaları oldu?

Öykü, Fatma, Asu: Her şeyden önce çok heyecan verici bir deneyimdi. Yapılan projeleri görmek, sayın jürilerimizin geri bildirimlerini almak bizler için çok değerliydi. İçerisinde yer aldığımız süreç boyunca kendimizi geliştirme ve bakış açımızı genişletme şansımız oldu.

Arkitera: Bu sene yarışmaya katılacaklara önerileriniz neler olur?

Öykü, Fatma, Asu: Bu yıl katılmak isteyen herkese cesaretle katılmalarını öneriyoruz. Başlangıçta katılma konusunda bazı çekincelerimiz vardı; ancak, kendimize ve projemize güvenerek bu yarışmaya katıldık. İyi ki katılmışız, çünkü çok güzel deneyimler edinme fırsatımız oldu. Bu yüzden projenize güvenin ve çekincelerinizin sizi durdurmasına izin vermeyin. Bu yarışma size unutulmaz fırsatlar sunabilir.

Yunus Emre Bolat ve Betül Genç

Öğrenci kategorisindeki son ödül olan 3.’lük ödülünü ise “Sarmaşık” isimli projeleriyle Yunus Emre Bolat ve Betül Genç kazandı.

Arkitera: Yarışmaya nasıl hazırlandınız? Projenizi kısaca anlatır mısınız?

Yunus Emre – Betül: Yarışmaya hazırlanırken ilk olarak bir problem belirledik. Kamusal alanlarda çocukların kaliteli vakit geçirip belirli ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri aynı zamanda tasarıma dahil olabilecekleri bir birim tasarlamak öncelikli hedefimizdi. Problemimiz doğrultusunda gerekli araştırmaları yaptıktan sonra yarışma temamızla ilişkili olarak mevcut alanı optimum düzeyde kullanabileceğimiz modüler bir tasarım önerisi elde ettik. Ardından kullanıcı ihtiyaçlarını daha fazla detaylandırarak projemizi ayrıntılı olarak ele aldık. Hem kullanıcı profiline uygun ergonomik tasarım ilkelerini hem yarışma temasını hem işlevselliği hem de estetik kaygımızı gözeterek ‘Sarmaşık’ tasarımını elde ettik.

Arkitera: Yarışmanın size ne gibi faydaları oldu?

Yunus Emre – Betül:Yarışma sürecinde, bir probleme çözüm bulmak ve bunu üretilebilir bir şekilde ele almak hem yaratıcılık ve tasarım becerimizi besledi hem de tasarımın farklı alanlarında deneyim kazanmamızı sağladı. Sürecin kişisel ve profesyonel gelişimlerimize oldukça katkısı oldu. Bunun yanı sıra güçlü jüri kadrosu ile etkileşim içinde olabilmek, geri bildirimleri ile projemizi daha ileriye taşıyabiliyor olabilmek, tasarımımızın dereceye girmesi çok gurur verici.

Arkitera: Bu sene yarışmaya katılacaklara önerileriniz neler olur?

Yunus Emre – Betül: Öncelikli olarak bir problem belirleyip, o problem üzerinde yoğunlaşmalarını öneriyoruz. Tasarımlarında da estetik açıdan çekici olmanın yanı sıra, işlevselliği ve ihtiyaçları da göz önünde bulundurmalılar.

 

IV. Ezber Bozan Mobilya Tasarım Yarışması

 

Etiketler

Bir yanıt yazın