Bu Şehir Gayrimenkul Piyasasının Yükselen Yıldızı Olacak

İstanbul ve Ankara ile kıyaslandığında, gayrimenkul projelerinin yeni yeni hayata geçtiği İzmir, yatırımcılara cazip imkanlar sunuyor.

Bayraklı Turan bölgesi başta olmak üzere yapılan imar düzenlemeleriyle iş merkezi ve konut projelerinde büyük yatırımları çekmeye başlayan İzmir, uzmanlara göre, kentsel dönüşüm çalışmalarını da hayata geçmesiyle gayrimenkul piyasasının yükselen yıldızı olacak.

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası (İZEKO) Başkanı Mesut Güleroğlu, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, İzmir’in İstanbul ve Ankara’ya kıyasla yeni yeni yapılaşmaya başladığını, bunun da diğer iki şehirde doygunluğa ulaşmış gayrimenkul piyasası için önemli fırsatlar yarattığını ifade etti.

İzmir’in özellikle konut projeleri için diğer büyükşehirlere göre çok avantajlı olduğunu vurgulayan Güleroğlu, şunları kaydetti: “İzmir diğer illere nazaran avantajlı pozisyonda. İstanbul’a baktığınızda, artık İstanbul’un dışına taşmış bir yapılaşma ortaya çıkıyor, yani İstanbul’un merkezi yenilenmiyor. İstanbul’un merkezinin dışına yeni binalar yapılıyor. Fakat İzmir, bu noktada avantajlı konumda bulunuyor. Kent merkezinde şu an da inanılmaz derecede bir hareketlenme var, ayrıca kente merkezinde dönüşüme de çok yatkın bir durum söz konusu.”

“Elini çabuk tutan yatırımcı kazanacak”

Güleroğlu, İzmir’de Örnekköy, Gümüşpala, Emek Mahallesi gibi şehir içindeki alanlarda kentsel dönüşümle ilgili çok ciddi çalışmaların bulunduğunu ve kentin yavaş yavaş kabuk değiştirmeye başladığına işaret ederek, şunları söyledi: “İzmir,şehrin merkezinde yeşil alanı bol olan, sosyal çevreleri bulunan, otoparkı havuzu bulunan büyük siteler yapılması için çok elverişli. Şimdiye kadar İzmir’e çok büyük yatırım yapılmamış, yatırımcı hep İstanbul, Ankara’da para kazanmış bugüne kadar ama artık orada bir yer kalmadığı için yavaş yavaş İzmir’e doğru geliyorlar. Son dönemde hükümetimizin de yatırıcılara İzmir’i hedef göstermesi, İzmir’e yatırımcıyı çağırması da bu gelişimin gerçek bir göstergesi. Yatırımcı elini çabuk tutarsa uygun fiyatlarda çok büyük avantaj sağlayacağını düşünüyorum.

Bugün baktığınızda Narlıdere, Balçova kesimi çok faza yükselecek. Bayraklı kesimi inanılmaz yükselecek. Çünkü oraya Manhattan Projesi geliyor. Balçova bölgesi için EXPO imarı artık çıktı ve düzenlendi. İzmir’in önü açık. Bu avantaj, yatırıma da doğru bir şekilde yönlendirilirse yatırımcının yüzü gülecektir. İzmir’de şu an gayrimenkule yatırım yapan, İzmir’den ufak bir toprak parçası bile alan kardadır”

“Konut almak için beklemeyin”

Konut yatırımı yapmak isteyenlere yönelik tavsiyelerde de bulunan Güleroğlu, konut kredilerinde faiz oranlarının yüzde 0,65-0,64’lere gerilemesine karşın ikinci el piyasasının durgun seyrettiğini belirtti.

Güleroğlu, bunun tüketicilerin, “faizler biraz daha gelirler de daha iyi koşullarda ev sahibi olma imkanına sahip olur muyum” düşüncesinden kaynaklandığını anlatarak, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Tüketicilerin bu noktada atladıkları bir şey var. Faiz oranları düşmeye başladığında, artan taleple konut fiyatları da ters orantılı olarak yukarı çıkmaya başlar. Bir anda herkes konuta yüklendiğinde, daha önce bunu 2005 yılında yaşadık, fiyatlar bir anda çıkmaya başladı. 70 bin liraya satamayacağınız evleri, 100 bin liraya satmaya başladık. Yine bundan çekiniyorum. Vatandaşların, eğer hakikaten bir şeyler almaya karar verdiyse özellikle üzerine gitmesini istiyorum. Bu zaman, tam alım zamanı. Bu ülke faizde 0,65’leri daha hiç görmedi ve ikinci elde rakamlar halen aşağılarda duruyor. O yüzden şu anki durağan dönemi yatırımcının çok iyi değerlendirmesi gerekiyor. Bu dönem içerisinde yapılması gereken, eğer bir daire alacaksanız hiç durmayın.”

Etiketler

Bir yanıt yazın