Bu müze Çanakkale’yi Ayaklarına Götürüyor

Çanakkale savaşlarında kullanılan malzemelerle oluşturulan "Çanakkale 1915 Gezici Müzesi", 37 ayda 48 il ve 480 ilçe merkezine ulaşarak, bir destana dönüşen Mehmetçiğin kahramanlıklarının, vatandaşlara anlatılmasını sağladı.

Çanakkale 1915 Seddülbahir Özel Müzesi’nin sahibi ve yerel tarih araştırmacısı Ali Uslu’nun tasarladığı, savaşlardan kalma Türk, İngiliz, Fransız, Avustralya ve Yeni Zelanda askerlerinin kullandığı teçhizat, kıyafet, havada çarpışan mermiler, askerlerin üzerinden çıkan kişisel eşya başta olmak üzere yaklaşık 4 bin malzemenin yer aldığı “Çanakkale 1915 Gezici Müzesi”, 37 ayda 48 il ve 480 ilçe merkezine ulaştı. Uslu, AA muhabirine, gezici tır düşüncesinin, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı sınırlarında bulunan Seddülbahir köyündeki özel müzesini gezen ziyaretçilerin istekleri doğrultusunda ortaya çıktığını söyledi. Ziyaretçilerin, Çanakkale Savaşları ile ilgili malzemeleri, yaşadıkları kentlerde görmek istemeleri üzerine tırı müzeye dönüştürüp Çanakkale’yi Anadolu’da anlatmak için yola çıkmaya karar verdiğini belirten Uslu, “Proje, Çanakkale’de büyük heyecan uyandırdı. Bu heyecan neticesinde 18 Mart 2010’da Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan ile 10 bakanımız tarafından hizmete açılan mobil müze, Çanakkale ruhunu anlatmak amacıyla yollara düştü” dedi. 

Yeni Hedef: Sarıkamış’a Ulaşmak

Uslu, şimdiye kadar müzeyi yaklaşık 12 milyon kişinin ziyaret ettiğini dile getirerek, onlara Çanakkale’yi, Çanakkale ruhunu, Mustafa Kemal’i, Yahya Çavuş’u, Seyit Onbaşı’yı anlattıklarını bildirdi. Müzede her yıl bazı değişiklikler yaptıklarını anlatan Uslu, bundan sonraki süreçte Çanakkale’den yola çıkıp Eskişehir ve Ankara güzergahını izleyerek Kars’ın Sarıkamış ilçesine ulaşmayı hedeflediklerini belirtti.
Uslu, gezici müzenin, şehit ve gazi yakınlarıyla Çanakkale arasında adeta köprüler kurduğuna işaret ederek, şöyle konuştu: “Gittiğimiz yerlerde, Çanakkale’den geldiğimizi görenler sanki bir evladı gelmiş gibi seviniyor. Bize inanılmaz imkanlar sunuluyor. Örneğin tırımızı ziyaret eden bazı teyzelerimizin getirdiği börekleri yiyoruz. Anadolu’da inanılmaz bir Çanakkale sevdası var. Anadolu’ya çıkmayan, Çanakkale’nin ne kadar büyük bir marka olduğunu anlayamaz.”

Ali Uslu, Almanya’da katıldığı bir konferansta, gezici müze sahibi olduğu anons edildikten sonra yaşananları şöyle anlattı:

“Bunun ardından konferansa gelen 80 kişiden ikisi ayağa kalkarak, tırı Afyonkarahisar ve Sakarya’da ziyaret ettiklerini söyledi. Bu da bize büyük moral verdi. Denizli’nin Tavas ilçesinde, tırımızı ziyaret eden genç bir kadın teşekkürlerini sundu. Almanya’da yaşadığını, otomobille her yıl eşi ve çocuklarıyla memleketlerine Çanakkale güzergahından gittiğini, ancak Çanakkale’yi hiç gezmediklerini söyledi. Tırı ziyaretten sonra Çanakkale’yi öğrenmemenin ne kadar büyük bir eksiklik olduğunu gördüğünü, ilk fırsatta Çanakkale’de konaklayıp şehitlikleri ziyaret edeceklerini belirtti. Yaklaşık yirmi gün sonra bu aileyi Çanakkale’de ağırladım, Çanakkale savaşlarının yaşandığı alanları gezdirdim. Bu da beni çok mutlu etti.”


Etiketler

Bir yanıt yazın