“Bu meydan eksikliği giderecek”

Cumhuriyet Meydanı Projesi için düzenlenen Ulusal Mimarlık ve Kentsel Tasarım Fikir Proje Yarışması hafta sonu düzenlenen kolokyumla sona erdi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof.Dr. Veysel Eroğlu’nun da katıldığı Kolokyum’da dereceye giren yarışmacılara ödüllerini Bakan Eroğlu takdim etti.

Afyonkarahisar Ticaret Borsası’ndan düzenlenen Kolokyum’a katılan Orman ve Su İşleri Bakanı hemşerimiz Veysel Eroğlu, Jüri Başkanı Yüksek Mühendis Mimar Prof.Dr. Yavuz Selim’den projeler hakkında bilgi aldı. Dereceye giren proje sahiplerini kutlayan Bakan Veysel Eroğlu, hazırlanan eserler hakkında görüşlerini de dile getirdi. Afyonkarahisar’ın en kıymetli yerine meydan projesi yapıldığını hatırlatan Bakan Eroğlu; “Son 50-60 yıldır maalesef şehircilikte konusunda tüm Türkiye olarak iyi bir imtihan veremedik. Başbakanımız şehirciliğe önem veren bir şahsiyet. Onun döneminde İstanbul’da bile gecekondulaşma olmadı. Ama şehirlerimizi artık kentsel dönüşüme tabi tutmamız lazım. Estetiğe önem vermemiz gerekiyor. İnşallah yapacağımız bu meydan projesi ile de Afyonkarahisar daha modern ve estetik bir görünüme kavuşacak” dedi. Juri Başkanı Yüksek Mühendis Mimar Prof. Dr. Yavuz ise yapılan yarışma ile ortaya çok güzel eserlerin çıktığını belirtti. Sepin şöyle konuştu; “Yarışma boyunca Sayın Başkanımız ve ekibi bize büyük kolaylıklar sağladılar. Bu yarışmayla birlikte elimizde büyük bir done oluştu. Bunların karışımı ilerde çok daha güzel çalışmalara yön verecektir” diye konuştu.

“Başbakanımız ve Bakanımız bu projenin baş mimarları”

Orman ve Şehircilik Bakanı Veysel Eroğlu ve beraberindekilerin projeleri incelemesinin ardından Kolokyuma geçildi. Programın açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Afyonkarahisar Belediyesi’nin ciddi bir gelir elde edebileceği alana şehrin geleceği açısından büyük önem arz eden meydan projesi yapılacağının altını çizdi. Söz konusu projenin seçim öncesi vaatleri arasında yer almadığını hatırlatan Başkan Çoban; “Seçim öncesi çok önemli projelerle halkımızın karşısına çıktım. Tabiat Parkı, Akarçay, Spor Kompleksi, Müze Projesi, Kent Ormanı gibi bir sürü projemiz vardı. Ama içersinde kent meydanı gibi bir projemiz yoktu. Bu projelere gösterdiğim kaynaklardan birisi de şimdi meydan yapılacak olan emek binasının bulunduğu alandan elde edilecek gelirdi. Emek binasının sadece dükkanlarından en asgari şartlarda 12 milyon lira gelir elde ederiz diye hesaplıyorduk. Fakat Sayın Bakanımızın bu konudaki kararlılığı ve kesin talimatı bugün bu noktaya gelmemizi sağladı. Sayın Başbakanımız ve Sayın Bakanımız bu projenin aslında baş mimarlarıdır. Hatta tabiri caizse ben işi yavaşlatmaya bile gayret ettim. Çünkü gelir kaynakları belediyeler için önemlidir ve bu alanda bizim iyi gelir elde edebileceğimiz bir yerdi” dedi.

“Muhalefette destek verdi”

Meydan Projesi’ne Afyonkarahisar Belediye Meclisi’nde bulunan muhalefet üyelerinin bile sonsuz destek verdiğinin altını çizen Belediye Başkanı Burhanettin Çoban; “Sayın Bakanımızın kesin talimat vermesiyle bu projeye başladık. İmar Komisyonu arkadaşlarımızla da bu konuyu masaya yatırdık. Meclisimizdeki muhalefete mensup üyelerimiz bile bu projeye destek verdi. Tüm arkadaşlarım ‘Sayın Başkan para her yerden bulunur ama bu fırsat bir daha elimize geçmez’ dediler. Akabinde yine Sayın Bakanımızın talimatıyla bir proje yarışması açtık. Yarışma konusunda deneyimli arkadaşlarımızda yoktu. Ancak Başkan Yardımcımız Ayfer Örten ve İmar Müdürlüğümüzdeki görevli arkadaşlarımız profesyonellere taş çıkarır şekilde bir hazırlık yaptılar. Çok ta güzel bir yarışmayla bu projelerimiz ortaya çıktı. Bundan sonra Türkiye’nin neresinde böyle bir yarışma yapılsa, o kurumlar bizim elemanlarımızdan bilgi alacaklardır” diye konuştu.

“Hepsini dikkate alacağız”

Projelerde kültür merkezi bulunmasını kendisinin istediğini dile getiren Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, “Kültür Merkezimiz açıldı fakat çeşitli sergi, sempozyum, panel gibi aktivitelerde Kültür Merkezimize ulaşım sorun oluyor. İnsanlarımız rahat ulaşabileceği bir yerdeki sergiye, konferansa, panele daha çok ilgi gösteriyorlar. Meydanımıza zarar vermeden yerin altında bir kültür merkezi yapılmasını istedim. Yarışmada dereceye giren, mansiyon alan ve diğer projelerden bizim alacağımız pek çok veri var. Yarışmaya katılan 34 projemizin tamamından belki de çıkartacağımız dersler var. Fikir projesi olduğu için inşallah hepsini dikkate alacağız. Afyonkarahisarımızı geleceğe taşıyacak bir meydan yapmak için gerekli adımları atacağız” dedi.

“Emeği geçenlere teşekkür ediyorum”

Afyonkarahisar Valiliği’nin taşınacağı tarihi belediye binasında da yakın zamanda restorasyon çalışmalarının başlayacağını duyuran Belediye Başkanı Burhanettin Çoban; “Eski belediye binamızın tarihi olmasından dolayı izinler geç geldi. Yoksa tadilat parası bile Bakanımızın üstün gayretleriyle İl Özel İdaremizin hesabına geldi. Restorasyonla ilgili herhangi bir sıkıntı yok. Milli Emlak’tan yer almak çok zordur. Valiliğimizin binası hariç bulunduğu alanın sadece emlak değeri 20 milyondur. Biz bu derece rakam tutan bir yeri binasıyla beraber aldık. 9300 metrekare arsanın tahsisi yapıldı. Emeği geçen herkese Jürimize, yarışmacılarımıza, belediyemizin bu konuda görevli tüm arkadaşlarımıza candan teşekkür ediyorum” dedi.

“Bu meydan eksikliği giderecek”

Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’ın konuşmasının ardından Orman ve Su İşleri Bakanı hemşerimiz Veysel Eroğlu bir konuşma yaptı. Söz konusu projenin son derece önemli olduğuna dikkat çeken Bakan Veysel Eroğlu, “Benim şahsi kanaatim bir şehrin meydanı yoksa, o şehir gerçekten bir şehir değildir. Mesela bakıyoruz tüm dünyada küçük bir takım şehirlerde dahi meydanlar var. Bu bir eksiklikti. Yapılacak meydanla inşallah bu eksiklikte giderilecek” diye konuştu.

“Kaybının 10 mislini benden çıkardı”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da meydan konusunda talimat verdiğini hatırlatan Bakan Veysel Eroğlu şöyle konuştu; “Sayın Belediye Başkanımız ilk önce bu işe sıcak bakmadı. Çünkü belediyenin bu alandan ciddi bir gelir kaybı olacaktı. Başkanın 12 milyon kaybı oldu ama onun 10 mislini de benden çıkardı. Atıksu Arıtma Tesisi 21 milyon, Katı Atık Bertaraf Tesisi 10 milyon, belediyeye çevre yardımı 5 milyon, Kent Ormanı ve diğer yatırımlar derken buradan elde edeceği gelirin 10 mislini bizden çıkardı zaten. Helali hoş olsun.”

“Şehirlerimizi iyi planlayarak estetiği getirmemiz gerekiyor”

Afyonkarahisar’ın muhteşem bir meydana kavuşacağını belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, bu konuda oluşturulacak estetiğinde önemine dikkat çekti. Bakan Eroğlu şöyle devam etti; “Biliyorsunuz ilimizin hızla büyüyor. Tüm Türkiye’deki yollar Afyonkarahisar’a çıkıyor. Şehirlerimizi artık çok iyi planlayarak estetiği getirmemiz gerekiyor. Gözü tırmalayan herhangi bir bina ya da renk, uyumsuzluk olmaması gerekiyor. Bizim mühendislikle üç e kuralı vardır. Ekonomik, emniyetli ve estetik. Biz hep şimdiye kadar estetiği son plana attık. Ama diyorum ki ben estetik her şeyin önündedir. Bakanlığımdaki tüm arkadaşlarımızı bu konuda uyarıyorum. Yaptığınız iş doğru düzgün ve estetik olsun diyorum. Türkiye’de geçmişten bu yana şehircilikte sınıfta kalmıştır. Artık buna son vermemiz gerekiyor. Hükümet olarak da kararlıyız. Mutlaka kentsel dönüşümlerle bunu başarmamız lazım. Bakıyorsunuz kibrit kutusu gibi bir takım binalar, estetikten yoksun renkler var. Şehircilikte muhalefet veya iktidar olmaz, şehir herkesin şehridir. Nitekim burada muhalefete mensup Milletvekili arkadaşlarımızı da görüyoruz. Hep birlikte Afyonkarahisar’ı dört dörtlük hale getirmemiz gerekiyor.”

“Tarihi yapılara sahip çıkalım”

Afyonkarahisar’ın giderek cazibe merkezi haline geldiğini aktaran Bakan Veysel Eroğlu, bir taraftan mevcut otellerin tam kapasite çalıştığını diğer taraftan yeni 5 yıldızlı oteller yapıldığını söyledi. Afyonkarahisarlıların tarihi yapılara sahip çıkması gerektiğini belirten Bakan Eroğlu; “Hep birlikte Taşhan’dan başlayarak Yağ hali, Hanımlar Pazarı, Bedesten’i en güzel şekle getirmemiz gerekiyor. Atalarımızın eserlerine bakıyoruz ne kadar güzel bir uyum var. bizde bu uyum ve estetiği yakalamalıyız” dedi. Afyonkarahisar’ı Türkiye’nin yıldızı ve dünyanın termal başkenti yapmak için çalıştıklarını dile getiren Bakan Eroğlu; “Burada emeği geçen arkadaşlarımız gece gündüz çalıştılar fakat ortaya güzel bir çalışma çıktı. Baki kalan kubbede hoş bir sade bırakmaktır. Kefenin cebi yok, hepimiz bu dünyada misafiriz. Eğer böyle güzel hizmetler bırakırsanız o hizmetlerden istifade edildiği sürece amel defterimiz ölsek bile açık kalır. En büyük bahtiyarlık budur. İnşallah bir an öncenin bu projenin hazırlanmasını temenni ediyorum. O yapılacak meydana da bütün Afyonkarahisarlıların güzel bir isim vermesini istiyorum. Bu eserlere emek veren, katkı sağlayan tüm arkadaşlara da teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Dereceye girenlere ödülleri verildi

Yapılan konuşmaların ardından ödül töreni düzenlendi. Bakan Veysel Eroğlu ve Protokol Üyeleri tarafından dereceye giren proje sahiplerine ödülleri verildi. Projesi 1. seçilen Kenan Bilhan ve ekibine 100 bin, 2. seçilen Dr. Mimar Ervin Garip ve ekibine 70 bin, 3. seçilen Dr. Devrim Çimen ve ekibine 50 bin lira ve mansiyon ödülü alan ekiplere de 15′er bin lira ödül verildi. Belediye Başkanı Burhanettin Çoban tarafından ise Juri Üyelerine teşekkür plaketi verildi.

Projeler tartışmaya açıldı

Ödül törenini ardından Kolokyum’a geçildi. Kolokyum Başkanlığına Belediye Meclis Üyesi Mimar Eyüp Güngör seçilirken, katılımcılar projelere ilişkin görüş ve düşüncelerini dile getirdiler. Yarışmaya katılan ve dereceye giren tüm projeler Kolokyum’da geniş bir şekilde masaya yatırıldı. Davetliler projeler hakkında ayrıntılı olarak bilgilendirildi. Programa Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun yanı sıra Vali İrfan Balkanlıoğlu, Milletvekilleri Halil Ürün ve Kemalettin Yılmaz, AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakkı Yazıcı, Hava Meydan Komutanı Kurmay Albay Seyfullah Sönmez, İl Jandarma Komutanı J.Albay Okçin Akşit, İl Emniyet Müdürü İsmail Türkmenli, ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, Belediye Meclis Üyeleri, Daire Müdürleri, İş Adamları, proje sahipleri ve çok sayıda davetli katıldı

Etiketler

Bir yanıt yazın