Bu kez oldu ama!

EXPO'NUN Kent Konseyi'nde yaptığı 3. sunumda eksik yoktu ama bu kez de bazı detaylarla ilgili sorular yanıt bulmadı.

Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt’un yönettiği ve EXPO 2016 Antalya Ajansı Genel Sekreteri Selami Gülay’ın da katıldığı toplantıda, öne çıkan konulardan biri de Aksu’daki sergi alanında yapılması planlan taşkın koruma şeddesi oldu.

Daha önce yapılan iki ayrı sunumda da, sürdürülen çalışmalar ve proje hazırlıklarıyla ilgili pek tatmin edici bilgilerin verilememesi nedeniyle bu kez oldukça zengin bir kadroyla Antalya Kent Konseyi’ni ziyaret eden EXPO 2016 Antalya Ajansı, bu konuda yaşanan tartışmalara da son noktayı koydu. Projenin ihale edildiği Koba ve Artı Mimarlık ortak konsorsiyumundan firma temsilcilerinin de hazır bulunduğu toplantıda, Konsey Yürütme Kurulu Üyelerine projeler ve yapılan çalışmalar hakkında detaylı bilgi verildi.

Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt’un yönettiği ve EXPO 2016 Antalya Ajansı Genel Sekreteri Selami Gülay’ın da katıldığı toplantıda, öne çıkan konulardan biri de Aksu’daki sergi alanında yapılması planlan taşkın koruma şeddesi oldu. Gülay, söz konusu şeddeyle ilgili ihalenin 8’i ATSO, diğer 8’i de Bakanlık tarafından önerilen 16 firmanın katılımıyla önceki gün gerçekleştirildiğini belirterek, “Sonuç birkaç güne kadar belli olur” dedi.

Toplantının soru-cevap bölümünde kendisine yöneltilen bazı soruları ise geçiştirdiği gözlemlenen Gülay, ‘konsey toplantılarından haberimiz olmuyor’ diyen Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Cemal Öcal’a da sert çıktı. Gülay, “Bu yetki valinindir ama bu ben yetkiyi validen alıp sizi davet edeceğim. Bu konuyu burada ortaya dökmenin anlamı yok. Sizinle tartışmak istemiyorum, aramızda konuşabilirdik. Üye olmamanıza rağmen siz davet etme gibi bir şeyi yapabilirim. Bütün belediye başkanları bizim konsey üyemiz ama 20 belediye başkanından sadece ikisi geliyor toplantılarımıza” diye konuştu. Gülay, projeler konusunda detay bilgili almak isteyenlere de ajans bürosunu adres gösterdi: “Biz buraya geneli konuşmaya geldik. Aspendos Bufvan 153 numaradayız”. Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tuncay Neyişçi, teması ‘çocuk ve çiçek’ olan projede çocuk bahçesi, çocukların bitkiler konusunda eğitimi ve masal bahçesi gibi uygulamaların yer alaıp almayacağını sordu ve “Tasarıma göre bunlar önceden belli olması gerekir. Bu botanik bahçesi Antalya’nın prestiji ve bir namus meselesidir. Çocuğu öne çıkaran projeleriniz nelerdir. Bu unsurların belirlenmesinde katılımcı bir yaklaşım benimsenecek mi?” dedi.

ANTALYALI YANLIŞ ALGILAMIŞ!

Sembol çiçek olarak Şakayık’ın belirlenmesinde ne tür kriterlerin uygulandığına yönelik eleştirel yönde gelen sorulara EXPO Genel Sekreteri Selami Gülay’ın verdiği yanıt ise bir hayli ilginç oldu: “Şakayık uzun hikaye. Antalya ve Antalya da akademisyenlerden oluşan heyetler kuruldu. Antalya heyeti 6, Ankara heyeti ise 10 çiçek belirledi. Bu daha sonra karanfil, menekşe, papatya ve şakayık olarak 4’e düşürüldü. Kamuoyunun da görüşünü a lalım dedik. Burada yanlış bir anlaşılma oldu. Sanki bu internetteki oylamalar nihai kararmış gibi algılandı. Biz bunu bir temayül yoklaması olarak değerlendiriyorduk. Ama o arada oylamada mükerrer oy kullanalar olduğu için bu yöntem devre dışı kaldı.” Gülay’ı rahatsız eden bir diğer soru ise Yusuf Örnek’ten geldi. Örnek, “Master planı hangi konsepte göre yapacaksınız? Böylesine önemli projenin hayata geçmesiyle ilgili yönetici kadrosunda uluslararası formatta deneyimli birkaç adama ihtiyacınız olduğunu düşünüyorum. Gelenler çoğunlukla Ankara’dan gelen bürokratlar. Tarım müzesinden bahsediliyor ama Türkiye’de böyle bir müze yok. Kimdefı yardım alacaksınız? Simge konusunda Antalya’nın görüşü alınacak mı, yoksa buna da mı bakanlık karar verecek. Ajans olarak iletişim sorununuz var. Antalya kamuoyunda, ‘Zaten bizi entegre etmiyorlar ve tepeden bakıyorlar’ gibi bir düşünce var. Bu imajı düzeltmeniz lazım” şeklinde konuştu.

TOPLUMSAL SORUMLULUĞUMUZ

Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt ise EXPO yasası çıkmadan önce de çalışma grupları olarak hazırlanan raporların ilgili kuruluşlara iletildiğine dikkat çekerek şunlan söyledi: “Sizlerden alınan bilgiler çerçevesinde de kamuoyunu doğru bilgilendirme ve doğru iletişime geçme gibi toplumsal bir sorumluluğuz var. Bu konuda şeffaflık son derece önemlidir. Sadece EXPO . yönetiminden deRil tüm kurumlarIdan da bunu bekliyoruz. EXPO sadece bakanlığın değil, hepimizindir.

Etiketler

Bir yanıt yazın