‘Bu ipotek koymak demek’

25 yıllık köprü geliri bir defalık gelir oldu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Umut Oran, 4 yıllığına seçilmiş bir hükümetin 25 yıllık kamu gelirine yönelik tasarrufta bulunmasının, gelecek hükümetlerin icraatlarına bugünden ipotek koyma anlamına geleceğini belirterek, köprü ve otoyol satışını TBMM gündemine taşıdı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Umut Oran, 5 milyar 720 milyon dolara 25 yıllık işletim hakkı devredilen köprü ve otoyol satışını TBMM’ye taşıdı. Hükümet adına Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi veren Oran, yapılan işlemin “devletin gelecek 25 yılda elde edeceği gelirden 5 milyar 740 milyon dolar karşılığında vazgeçmesi” olduğunu 25 yılda elde edilecek gelirin bir defalık bütçe geliri haline dönüştürüldüğünü söyledi. Oran Babacan’ın yanıtlamasını istediği soruları şöyle sıraladı:

Özelleştirme adıyla yapılan bu işlemle, 25 yıl vadeli olarak 5 milyar 740 milyon dolar borçlanma arasında nasıl bir fark bulunmaktadır?

Bugünkü faiz oranlarıyla Hazine’nin 25 yıl vadeli olarak alabileceği bu miktarda bir dış borç için ödeyebileceği faiz miktarı ne kadardır?

Yıllar itibarıyla artacak olan motorlu taşıt sayısı ve trafik de dikkate alındığında bu otoyol ve köprülerden gelecek 25 yıllık sürede elde edilecek gelir miktarı ne kadardır? 25 yılda 15 milyar dolarlık bir ciro yapılacağı bilgisi doğru mudur?

Kamu gelirlerinin toplanması ve toplanan gelirlerin nasıl kullanılacağına karar verme yetkisi halka aittir. Demokrasilerde bu hakkı, halkın temsilcilerinin oluşturduğu Meclis kullanır. Bütçe hakkının TBMM’ye ait olduğu dikkate alındığında, 25 yıllık bir kamu gelirinin iskonto edilerek bir yılda tahsil edilmesi sonucunu doğuracak bu özelleştirme için ayrı bir yasal düzenleme yapılması gerekmez mi?

Dört yıllığına seçilmiş bir hükümetin, gelecek 25 yıllık dönemin önemli bir kamu geliriyle ilgili olarak böyle bir tasarrufta bulunmasının siyasi olarak doğru buluyor musunuz? Bu işlem gelecek hükümetlerin icraatlarına bugünden ipotek koyma anlamı taşımıyor mu?

Köprüler ve otoyolların işletme hakkının 25 yıllığına devredilmesinden elde edilecek olan bu gelir nerelerde kullanılacak?

Etiketler

Bir yanıt yazın