Bu evde uzaya gitmiş gibi olacaksınız!

Son yıllarda uzay turizmi giderek yaygınlaşıyor. Yabancı birçok şirket uzaya turist gönderirken, Türkiye'de ise uzay ayağımıza getirildi.

Sabancı Vakfı, ÇimSa ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle 5,5 milyon TL yatırımla Türkiye’nin ilk uzay evi Eskişehir’de hizmete açıldı. Dün gerçekleştirilen açılış töreninde konuşma yapan Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Türkiye’nin ilk ve en büyük uzay evinin açılışından mutluluk duyduğunu belirterek, “Gördüğümüz her hayal gerçekleşemeyebilir ama hayali görünmeyen hiçbir şey de gerçekleşemez.” dedi. Uzay Evi’nin gençlere uzay bilimleri ve astronomi alanında yepyeni ufuklar açacağını belirten Sabancı, “ABD’de 500’den fazla, Fransa ve Almanya’da toplam 100’e yakın olan dünya ölçeğindeki uzay evlerinin sayısı hızla artıyor. İstiyoruz ki böyle önemli bir keşif dünyası, ülkemizde de çocuklarımız, gençlerimiz ve yetişkinlerle buluşsun, daha ulaşılabilir olsun.” şeklinde konuştu. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen ise yaptığı konuşmada hizmete açtıkları bu tesisin çocukların uzay ve uzay teknolojilerini yakından tanımalarına imkân sağlayacağını söyledi. Büyükerşen’e göre Uzay Evi’nde öğrencilerin başarılı birer bilim insanı olmalarının temelleri atılacak.

Uzay Evi’nin 14 metre iç çapında olan 360 derecelik kubbesi, bilimsel gözlemlerin yapılmasına imkan veriyor. Kubbe, izleyicilerine evrene, uzaya, galaksilere, yıldızlara dünya ve gezegenlere canlı bir seyahat deneyimi yaşatıyor. İnteraktif sunumların yapıldığı Sabancı Uzay Evi’nde balıkgözü lensler ile donatılan ve 16 mega piksellik görüntü elde edilen iki ayrı yüksek çözünürlükte projeksiyon bulunuyor. Aynı anda 95 kişinin evrenin gizemli dünyasına yolculuk yapabileceği uzay evini öğretmen ve öğrenciler ilk hafta açılışa özel ücretsiz olarak ziyaret edebilecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın