“Bu Depremde Ölenler Şanslı Olacak”

ArkiPARC 2013 ön etkinlikleri kapsamında Kentsel Strateji ve Arkitera iş birliği ile düzenlenen "Başkanlar Konuşuyor" 1 Kasım günü yapıldı. Başkanlar Konuşuyor etkinliğinin ilk konuğu ise Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay'dı.

{video640 src=”http://player.vimeo.com/external/52693459.hd.mp4?s=dde81eb56f377ce528bfcb7ceedcf85e”}

{video640 src=”http://player.vimeo.com/external/52682238.hd.mp4?s=5e91a71bab67d2c2c4446d725b9feb7d”}

Kentsel Strateji’den Ali Faruk Göksu’nun moderatörlüğünde gerçekleşen etkinlikte ilk sözü Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan Şube Müdürü Zeynep Afşören alarak bakanlığın son dönemde çıkarmış olduğu Afet Yasası hakkkında bilgilendirme yaptı. Afşeören konuşmasında deprem risklerinden, istatiklerden söz ederken özellikle İstanbul’daki afet risklerine vurgu yaptı. Depremlerin bıraktığı hasarların maddi ve manevi boyutunu gözler önüne seren Afşeören, 1939 Erzincan Depremi’nden bu yana hiç bir ders çıkarılmadığını fakat son yasalar ile bunun değişeceğini belirtti.

Küçükçekmece Belediye Başkan’ı Aziz Yeniay, Küçükçekmece bölgesindeki “Kartaltepe Mahallesi Kentsel Yenileme Projesi” ve “Küçükçekmece Meydanı Çevresi Kentsel Yenileme ve Tasarım Projesi” hakkında katılımcılara, özellikle yatırımcılara bilgi vermek ve süreci anlatmak üzere “somut örneklerle ilerlemek istiyorum” diyerek söze başladı. Neden dönüşüm yapılması gerektiğini, “Bu depremde ölenler şanslı olacaktır” diyerek vurgulayan Yeniay, İstanbul’da gerçekleşecek olası bir depremde sonucun korkunç boyutlara geleceğini, gerçekleşecek hasarın beklenenden çok daha fazla olacağını kimi sokaklara adım dahi atılamayacağını, böyle bir durumda farazide olsa böyle bir sonu görmeyi kimsenin istemeyeceğini dile getirdi ve afet odaklı kentsel dönüşümün önemine vurgu yaptı.

Kartaltepe Mahallesi Kentsel Yenileme Projesi’ne dair mülkiyet durumlarını belirten Yeniay, “Dönüşüm alanlarında halkla birlikte çalışmak istiyoruz” dedi. Kamu kurumları olarak görevlerinin değer yaratmak olduğuna vurgu yapan Yeniay, Kartaltepe Mahallesi Kentsel Yenileme Projesi’nin Küçükçekmece’nin kimliği açısından büyük önem taşıdığını vurguladı. Projenin bölgedeki halk ile birlikte yapılan toplantılar sonucunda bir sorun çıkmadan devam ettiğini belirten Yeniay, “halkın kafasındaki soru işaretlerinin temizlenmesi ile projenin daha sağlıklı ilerleceği açıktır” dedi. Projeye ait haritalardan birinde “imza durumları ve yıkım durumları” konusunda son durum açıkça ortaya kondu. Yeniay, dönüşüm projesi içinde yer alan belediye binasının yakınında yer alacak Beylikdüzü Metrosu için hazırlanan transfer merkezi ise oluşacak olan otopark ihtiyacı konusunda daha dikkatli çalışılması gerektiğini vurguladı.

Yeniay sözlerine Küçükçekmece Meydanı Çevresi Kentsel Yenileme ve Tasarım Projesi ile devam etti. Yeniay, proje alanından ve mevcut inşaat alanından söz ederek “Giderek köhneleşen ve çöken mevcut kentsel dokunun yenilenmesi”nin hedef olduğu belirtti. Proje alanının aynı zamanda 3. derece bir Arkeolojik Sit Alanı’nı da kapsadığını belirten Yeniay, “Çöküntü sadece fiziki olmuyor aynı zamanda ekonomik olarak da kendini hissediyor” dedi. Yeniay ayrıca “Kurum olarak biz ticaret yapmıyoruz” dedi.

TSKB Değerleme Genel Müdürü Işıl Dinçer ise sözlerine “SPK lisanlı uzmanlar işin hem başında hem sonunda önemli yer alıyor” diyerek başladı. Dinçer, bir bölgenin dönüşüm alanı olmasından öncesi ile sonrası arasında ciddi farklılıklar olduğunu belirtti ve özellikle kentsel dönüşümde yaşanan sorunların “değer” konusunda olduğu vurguladı.

Konuşmacıların sözlerini tamamlamalarının ardından soru cevap kısmına geçildi. Bir kentsel dönüşüm bölgesinin bütüncül bir dönüşüm planı olması ve bölgenin altyapı ve üstyapı problemleri, Küçükçekmece’deki Göl’ün proje kapsamında ne şekilde ele alınacağı gibi sorular yöneltildi.

Sorulara cevap vermek için ilk sözü alan Zeynep Afşeören sözü çok uzatmadan “Bakanlığın görevi yerel yönetimlerin çalışmalarında önlerini açmaktır” dedi. Ardından sözü alan Aziz Yeniay, yaşam standartlarını arttırmak adına planlar dahilinde devam etmek ve siteleşmenin önüne geçmek gerektiğini vurguladı. Planlama gözardı edildiği takdirde birçok sorunun ortaya çıkacağını belirten Yeniay, bütüncül kentsel dönüşüm planı olmasının gerektiğini belirtti. Yeniay, Küçükçekmece Gölü’nün temizlendiğini ve 3-4 ay içinde göle kirli su girişinin biteceğini belirtti.

Sorulara yanıt vermek üzere söz alan Işıl Dinçer ise, Türkiye’de mülkin iki değerinin olduğunu ve bunun birinin mevcut diğerinin ise yasal değeri olduğunu belirtti. Avrupa’da yatırım yapılacak ülke yok sözleri ile devam eden Dinçer, Türkiye’deki son 7-8 ayda yapılan yasa değişiklikleri ile birçok yabancı yatırımcı bulunduğunu fakat yabancı firmaların yatırım için bir kamu otoritesine ihtiyaç duyduğunu belirtti.

Son olarak konuşulanları toparlayan Göksu, tartışmalar ile öne çıkan,
1. Ortalama 100 milyon metrekare imar hakkı kimler arasında ve nasıl eşit olarak paylaşılacak?
2. Yasa değer odaklı dönüşümü öngörüyorsa minimum riskli alanlar mı dönüşecek o zaman maksimum riskli alanlara ne olacak?
3. Finansman nasıl sağlanacak?
4. Kamu özel sektör işbirliği nasıl olacak?
5. Yoğunluk artışı olacak mı? sorularını ve kıt kaynakların yönetimi, projelerin büyüklüğü, uzlaşmalar ve beklentiler, yer değiştirme operasyonu, değer paylaşımı, tasarım, yoğunluk ve yeni stratejik bakış kavramlarının önemini vurguladı. Kamu ve hak sahibinin güveninin önemi belirten Göksu, ortaklık ve iş birliği kentsel dönüşüm süreçlerinin önemli bir parçası olduğunu söyledi. Göksu, daha önce yaşanan dönüşüm projelerinde tasarımcıların göz ardı edildiğini ve tasarımcıların projelerdeki önemini vurguladı.

Etkinliğin son yarım saatinde ise Aziz Yeniay, Küçükçekmece Belediyesi’nin Küçükçekmece Meydanı Çevresi Kentsel Yenileme ve Tasarım Projesi’ne ait maketi çevresinde katılımcıların sorusunu birebir yanıtladı.

Etiketler

Bir yanıt yazın