Brüksel’in Simge Yapılarından Arlon-Trier Binası Yenileniyor

Brüksel’de Avrupa Parlamentosu dahil olmak üzere Avrupa Birliği'nin ana binalarının merkezi olan European Quarter’ın kalbindeki simge yapılardan Arlon-Trier Binası, sürdürülebilir bir gelecek için önümüzdeki birkaç yıl içinde etkileyici bir yenilemeye konu olacak.

Arlon-Trier Binası’nın yeni sahipleri, proje geliştiricileri BPI Real Estate ve AG Real Estate, Brüksel’deki usta inşaatçılarla iş birliği yaparak binayı yenilikçi bir ofis kompleksine dönüştürmeyi hedefliyor. Büyük ilgi gören mimari yarışma neticesinde TRANS – Util – CES ekibi, mevcut binanın mimarisine bütünüyle saygı gösteren cesur yapısal seçimleri ile yenilemeyi gerçekleştirmeye hak kazandı.

Tasarım ekibi, binanın merkezinde çok sayıda kapsamlı yapısal müdahale yapıyor, ancak ikonik ve çarpıcı biçimde tekrarlayan karakterin korunması için dış kabuğu neredeyse el değmeden bırakıyor.

İç mekanların kalitesini artırmak için ağır sütunlardan oluşan tüm iç yapı merkezden kaldırılıyor, yerini döşemelerin kablolarla bağlandığı makas sistemi alıyor. Bina içerisinde daha fazla ışık akışı ve ferahlık sağlarken ofislerin düzenlenmesinde de esnekliğe imkân veriyor. Ayrıca, mekanların verimli kullanılması ile yeraltındaki birinci ve ikinci katlar yeni işlevler kazanıyor.

Dönüşüm ile birlikte bina, zemin üzerinde 18.500 m²’lik bir yüzey alanına ve -1 ve -2 seviyelerinde ilave 1700 m²’lik ek kullanışlı yüzey alanına sahip olacak. Geleceğin sakinleri; ortak çalışma alanları, konferans salonu, toplantı odaları, spor alanı, çatı terasları, bahçe ve bisiklet park yeri gibi tesislere erişebilecek.

Yeşillendirme ve sürdürülebilirlik, projenin bir diğer odak noktası oluyor. Yalnızca mevcut mimarinin korunması değil, aynı zamanda çalışmanın ekolojik ayak izinin mümkün olan her yerde azaltılması; sürdürülebilir gelecek sağlamaya yönelik kavramsal, teknik ve mimari seçimler ile BREEAM “excellent” ve Well “gold” sertifikalarının alınması hedefleniyor.

Bu hedefler doğrultusunda binanın kabuğu ve teknik tesisleri, karbon emisyonlarını ve enerji tüketimini önemli ölçüde azaltmak için yenilenecek. Binayı fosil yakıttan arındırmak için güneş panelleri ve ısı pompaları kullanılacak. Ayrıca, biyolojik çeşitliliğe katkıda bulunmak ve bölgedeki kentsel ısı adası etkisini azaltmak için hem zemin seviyesinde hem de on ikinci kattaki çatı terası da dahil olmak üzere mümkün olduğunca çok yeşillik entegre edilecek.

Projenin 2023-2024 yılları arasında hayata geçirilmesi planlanıyor.

Bram Aerts Konferansı “Otonom Değişimler: Yapılı Çevreyi Dönüştürmek ve Yeniden Yorumlamak”


Belçika’nın önde gelen mimarlık ofislerinden olan TRANS architectuur & stedenbouw’un Kurucu Ortağı Bram Aerts, 44. Yapı Fuarı kapsamında konferans vermek üzere İstanbul’a geliyor. Arkitera iş birliğinde düzenlenecek konferans, 24 Mart 2022 Perşembe günü, saat 16:15’te TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde ZeroBuild Zirve Sahnesi, Salon 2’de yapılacak.

TRANS architectuur & stedenbouw Hakkında

Belçike Gent merkezli mimarlık ofisi TRANS 2011 yılında Bram Aerts ve Carolien Pasmans tarafından kuruldu. Mimarlar ve şehir plancılarından oluşan ekibiyle kısa bir süre içinde ofis, çok beğenilen Flaman tasarım uygulamaları neslinin önünde güçlü bir itibar kazandı.

Büyük ilgi gören projeleri arasında; Brüksel’deki Kraliyet Tiyatro, Sinema ve Ses Enstitüsü, Ghent’teki Kültür Merkezi Topluluğu, Brüksel’deki karma kullanımlı Dockside kulesi ve yakın zamanda halka açılan Ghent yakınlarındaki Leietheater yer alıyor. Ofis halen Ghent, Eeklo, Turnhout, Hasselt ve Pelt şehirlerinde büyük ölçekli masterplanlar üzerinde çalışıyor. Ayrıca Carmody Groarke ve RE-ST ile birlikte Design Museum Ghent için düzenlenen uluslararası tasarım yarışmasını kazanarak projeyi hayata geçirmeye hak kazandı.

Ofisin kurucuları Bram ve Carolien halen Leuven Üniversitesi, Antwerp Üniversitesi ve Rotterdamse Academie voor Bouwkunst’ta mimarlık ve şehircilik üzerine dersler veriyor.
TRANS, 2015 ve 2017 yıllarında Flaman Brabant Mimarlık Ödülü, 2019 Belçika Bina Ödülleri, 2019 Emlak Ödülleri, BigMat Ödülleri ve Jo Crepain Ödülleri’nin sahibi oldu. Ayrıca yine 2019 yılında EU Mies van der Rohe Ödülü’nde finale kalmayı başardı.

TRANS architectuur & stedenbouw: https://transarchitectuurstedenbouw.be/

Konferansa Kayıt

Konferansa ücretsiz katılmak için buradan online kayıt olunması zorunludur.

Etiketler

Bir yanıt yazın