Brezilya’da Bir “Cobogó” Ev

MF + Arquitetos, görsel olarak farklı ancak birbiriyle bağlantılı dört yüzeyde farklı malzemeler kullanarak, Brezilya'nın Franca şehrinde "Cobogos Ev"i tasarladı.

Yeni konut, özenle düşünülmüş bir malzeme seçiminin yanı sıra şık iç mekanı ve cennet gibi bir açık havuzuyla öne çıkıyor.

1920’lerde mühendis Amadeu Oliveira Coimbra, Ernesto August Boeckmann ve Antônio de Góis tarafından hayata geçirilen, ve bu projeye de adını veren “Cobogó” kelimesi, mühendislerin soyadlarının her birinin ilk iki harfinden geliyor. Başlangıçta çimentodan üretilen, ilerleyen yıllarda seramikten yapılan bloklar, hassas gölge desenleri oluştururken doğal havalandırma sağlıyor ve ışığın binalara girmesine de izin veriyor. Cobogó’nun İslam dünyasındaki geleneksel mimarisi olan “maşrabiye”den esinlendiği düşünülüyor.

Projenin ön cephesinde cobogó tekniği kullanılmış tuğlalar ile perdelenmiş giriş göze çarpıyor. Tuğla perdenin arkasında ise asma kat içeren iki kat yüksek yaşam alanına açılan basamakların bulunduğu bir giriş yer alıyor. Stüdyonun olduğu soluk tuğlalı bir blok, cobogó yapısını bir garaj, çamaşır odası ve mutfağın yer aldığı siyah renkle öne çıkan alana bağlıyor.

MF + Arquitetos, 520 metrekarelik evi, iç ve dış mekanda kullanılan malzemenin aynısı ile zemin kat, yüzme havuzlu bir arka bahçeye açılacak şekilde tasarlamış. Salon ile mutfak arasında yer alan yemek odasının uzun bir verandaya açılan camlı kapılara sahip iç duvarı latalı ahşap ile kaplanmış.

Aynı ahşap doku, çatısında yerdeki verandayı yansıtan ahşap bir terasa sahip ikinci bir mutfak ve yemek odası barındıran diğer blokta da kullanılmış. Bu bloğun bir tarafında havuz, diğer tarafında küçük bir SPA ve açık veranda yer alıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın