Brezilya Kırsalında Bir Yazlık Ev

Bernardes Arquitetura tarafından tasarlanan JCA House, Bahia'da bulunan ve yılın diğer mevsimlerinde de kullanılabilen bir yazlık konut.

Fotoğraflar: Leonardo Finotti

Çağdaş, ancak yöresel özünü de kaybetmemiş bir mekansal organizasyona sahip ev, büyük bir ahşap platform üzerine inşa edildi. Ev, platform üzerine birbirinden bağımsız olarak yerleştirilen iki hacimden oluşuyor. Hacimlerden birinde ana süit, mutfak, kiler ve tuvalet bulunurken; diğer blokta beş yer alıyor. Geniş bir üçgen çatı, bu hacimleri birleştiriyor ve sirkülasyon alanlarının yanı sıra oturma ve yemek odalarının bulunduğu, yüksek tavanlı yeni mekanlar yaratıyor.

Yapının programı, doğal peyzajı engellememek adına zemin üzerinde tek bir katta çözümlendi. Bodrum katında ise diğer servis odaları ve ev sinema sistemine sahip ayrı bir oda bulunuyor.

Evi havuza ve arazinin diğer ucunda bulunan aktivite yapısına bağlayan ortak ahşap platform, bir yandan da evi zeminden kopararak nemin olumsuz etkilerini azaltıyor. Yapı, açıklıkları ve alan bağlantıları ile çapraz havalandırmaya da elverişli bir plana sahip.

Ekip, “zeminin dıştan içe sürekliliği” gibi tasarım kararları ile dış ve iç mekan entegrasyonuna öncelik veriyor; sirkülasyon mekanlarında kullanılan ahşap “cobogó” tarzı sınırlayıcılar, güneş ışığını filtreleme işlevi gören, çapraz havalandırma sağlayan ve dış mekanın esintisini iç mekana taşırken, aynı zamanda mahremiyet yaratan bir yapı elemanı olarak tercih edilmiş.

Yapıda hayata geçirilen çağdaş çözümler, geleneksel öğelere de atıfta bulunuyor: ahşap yapıya tezat oluşturan kil kiremitli üçgen çatı, çatı ile bağlanan bağımsız hacimlerin yarattığı ve açık alanlar ile doğrudan etkileşim kuran havadar birimler, Brezilya mimarisinin bir parçası olan delikli “cobogó” duvarlar, bu geleneksel değerlere örnek oluşturuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın