Bozcaada için Önemli Karar

Balıkesir-Çanakkale Planlama Bölgesi /100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planına ilişkin çeşitli kurum, kuruluş ve vatandaşlar tarafından iletilen itirazlar Bakanlıkça değerlendirildi ve yeni düzenlemeler yapılan plan onaylandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce: “Bozcaada ve Gökçeada İlçelerindeki planla verilen gelişme alanlarına, turizm alanlarına yapılan itirazlar göz önüne alınarak plan hedef yılı nüfus kabulleri kapsamında yeni gelişme alanlarına ihtiyaç olmadığı değerlendirilerek, daha önce onaylanmış olan 1/25.000 ölçekli çevre düzeni planı (1993-1996 tarihli) kararları korunmuş, onaylı alt ölçekli plan kararları haricinde tüm gelişme kararları kaldırılmış, Adalardaki tarım alanlarının korunması ve tarımsal faaliyetin sürdürülebilirliğinin sağlanması doğrultusunda plan hükümlerinde ilave düzenlemeler yapılmıştır.”dedi.

Bakan Güllüce bağ evi kavramının adalarda yapılaşma baskısı oluşturacağı yönündeki itirazların değerlendirilerek kabul edildiğini açıkladı.

Planlama Bölgesi bütününde bulunan Zeytinlik Alanların korunmasına özen gösterildiğini vurgulayan Bakan Güllüce:”Planın ölçeği gereği ölçü alınamayacağından alt ölçekli plan çalışmalarında ilgili tüm kurum kuruluşların görüşleri alınmadan uygulamaya geçilemeyeceği vurgulanmıştır.” dedi.

Planlama bölgesinde tarım topraklarının münferit sanayi alanı baskısı altında kalmamaları için organize tarım ve hayvancılık alanları öngörüldüğünü vurgulayan Bakan Güllüce, bunun yanında yapılaşma baskısı altında kalmaması için mutlak tarım alanlarında barınma amaçlı yapılaşmaya izin verilmemesine yönelik yeni bir düzenleme yapıldığını açıkladı.

Bakan Güllüce: “İtirazlar kapsamında, plan bütünündeki nüfus öngörüleri ve önerilen gelişme alanları gözden geçirilmiş; tarım alanları, orman alanları, zeytinlik alanlar, koruma alanları…vb. eşikler de göz önünde bulundurularak plan hedef yılı (2040) nüfus kabulleri ve gelişme alanı büyüklükleri yeniden düzenlenmiş ve bu çerçevede 2040 plan hedef yılı nüfusu 2.800.000 olarak revize edilmiştir. Böylece yapı ve nüfus yoğunluğu düşük gelişme alanlarında yatay şehirleşme desteklenmiştir.” dedi.

Bakan Güllüce: “Kıyı alanlarında yoğunlaşan ve daha önce onaylanmış çevre düzeni planları doğrultusunda alt ölçekli imar planları ilgili idarelerince onaylanmış olan planlar uygulamalarda hak kaybına sebebiyet verilmemesi adına kabul edilmiştir.” ifadesini kullandı. Bakan Güllüce ilgili idarelerince yeni kentsel gelişme alanı, sanayi alanı, konut dışı kentsel çalışma alanı talepleri, plan bütününde plan ilke, hedef ve stratejileri kapsamında değerlendirilerek 2040 plan hedef yılı da göz önüne alınarak uygun görülenlere ilişkin planda düzenleme yapıldığını da sözlerine ekledi.

Planlama alanı kapsamında özel statülü alanlar, sit alanları, koruma alanları, milli parklar, tabiat parkları, yaban hayatı koruma ve geliştirme alanı, orman alanları, tarım alanları vb. kullanımlara ilişkin ilgili kurumlardan gelen güncel veriler ve kurum görüşleri doğrultusunda, plan kararları gözden geçirilerek gerekli düzenlemeler yapıldı. Gelibolu Milli Parkı kapsamında uzun devreli gelişme planının kararları doğrultusunda düzenlemeler yapılmıştır.

İtirazlara ilişkin değerlendirmelerinde plana ilişkin veri tabanının güncellenmesine önem verildi. Planın onayı sonrasında yerel düzeyde yapılan toplantı ve itiraz değerlendirme sürecinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ulaştırma ve Haberleşme Bakanlıkları ile bölgedeki enerji, sanayi, turizm, tarım, ulaşım kararlarına ilişkin değerlendirmeler yapıldı.

Etiketler

Bir yanıt yazın