Boşluk Dolduran Kafe: Caffe del Popolo

Boşluk Dolduran Kafe: Caffe del Popolo

Rare Studio Experimental tarafından tasarlanan Caffe del Popolo, Arjantin’in Cordoba şehri Nueva semtinde yer alan iki apartman arasındaki üçgen boşluğa yerleşiyor.

Caffe del Popolo, Arjantin’in Cordoba şehrinde, kentin atıl kalmış alanlarından birinde ortaya çıkan adeta bir deney. “Kent protezi” olarak tasarlanan bu küçük kahve dükkanı tasarım fikrini bağlamından ileri gelen sıkışmışlık duygusundan alıyor.

Tasarımın biçimsel tarafına yön veren akışkanlık kavramı, sokağa mümkün olduğunca açık, dinamik bir mekanın nasıl oluşturulacağı sorusuyla birlikte ele alınmış. Bu süreçte işlevsel gereklilikleri göz ardı etmeden bulunduğu caddeyle sıkıca ilişki içerisinde olabilmesi için, yapının zemininde giyotin açıklığa sahip metalik bir yüzey kullanılmış.

İç mekan ise hem rengi hem de biçimsel kompozisyonu kahve bitkisinden ilham alınarak dijital fabrikasyon tekniğiyle üretilen ahşap ile kaplanmış.

Yapının bitişiğindeki apartman bloklarıyla ilişkide olan üst kotları ise metal bir strüktürün 5 fiberglass panel ile kaplanmasıyla tasarlanmış. Bu kotlardaki depo ve WC olarak kullanılan alanlar da bu kaplamalarla dış mekanla birbirinen ayrılmış.

Sokak

Cordoba’nın kentsel manzarasının sunduğu avantajlardan faydalanmak ve caddenin geçiş alanını bir duraklama noktasına çevirerek kentsel mekanda bir düşünme alanı üretmek tasarımın en temel fikri olmuş. Bu süreçte sokağın bir tasarım girdisi olarak ele alınışı talep edilen diğer depo, WC gibi programların alan ihtiyacı için avantaj olmuş.

Kafenin cephesinde iç/dış destek yüzeyi, iki adet hareketli metal taburenin yer aldığı bir platform ve kaldırım kenarında yer alan beton ve metalden oluşan sabit kent mobilyaları (Rarx Bank) kamusal alanla ilgili maddi, biçimsel ve işlevsel yönleriyle projenin ana fikrini temsil ediyor.

Mimar Ignacio Togo Diaz’ın konut binası, Buen Pastor Kültür Caddesi, La Iglesia de Los Capuchinos kilisesi ve mimar Osvaldo Ponz’un Baoro Binası ise caddenin üzerinde yer alan diğer önemli yapılar.

Etiketler

Bir yanıt yazın