Bornova’nın Bin Yıllık Çarşısı Aslına Dönüyor

Belediye, tarihi Selçuklular dönemine kadar uzanan Büyük Çarşı'yı aslına uygun haline getiriyor.

İlçe’nin merkezindeki Cumhuriyet Meydanı’ndan girilen ve çeşitli işyerleri, restoranları, kahvehaneleri ve nalburiye dükkânlarıyla günlük alışverişin nabzının attığı bölgelerden biri olan Büyük Çarşı, Selçuklu dönemindeki görünümüne bürünecek.

Bornova Belediyesi, tarihi bin yıl öncesine kadar uzandığı bilinen ilçenin merkezindeki Büyük Çarşı’da adına yakışır bir yenileme çalışması başlattı. Binaların cephelerinin aslına uygun hale getirileceği restorasyon ve sokak düzenleme çalışmalarının ardından tarihi Büyük Çarşı bambaşka bir görünüme bürünecek. Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır restorasyon çalışmalarının başlaması nedeniyle çarşı esnafıyla kahvaltıda buluştu çalışmaları yerinde inceledi.

Bornova Belediyesi, tarihi Selçuklular dönemine kadar uzanan Büyük Çarşı’yı aslına uygun haline getiriyor. İlçe’nin merkezindeki Cumhuriyet Meydanı’ndan girilen ve çeşitli işyerleri, restoranları, kahvehaneleri ve nalburiye dükkânlarıyla günlük alışverişin nabzının attığı bölgelerden biri olan Büyük Çarşı, Selçuklu dönemindeki görünümüne bürünecek. Binaları aslına uygun hale getirmek için uzun soluklu bir çalışma yapan Bornova Belediyesi, ‘Büyük Çarşı Sokak Sağlıklaştırma ve Çevre Düzenleme Projesi’ni faaliyete geçirdi. Proje üzerinde belirlenen değişiklikler ve gerekli tadilatlar binalara uygulanmaya başladı. 2012 yılının sonuna kadar 941 bin lira maliyetle tamamlanacak olan Proje kapsamında, binaların dış cephelerindeki tadilatlar yapılmaya başlandı. Öncelikle binaların doğal görünümlerini bozan sıvalar sökülmeye başlandı.

Gelecek Kuşaklara Aktarılacak

Proje kapsamında Büyük Çarşı’daki işyerlerinin çatıları, kapıları, pencereleri aslına uygun olarak restore edilecek, ön cepheleri ise pastel renklere boyanacak. Bornova Belediyesi’nin projesi Büyük Çarşı’daki 538, 540, 541, 542, 543, 544, 545 ve 452 sokakları kapsayacak. Başkan Sındır, ‘Bornova Merkez’deki Büyük Çarşı’nın tarihinin Selçuklulara kadar gittiği biliniyor. Böyle bir çarşıya sahip olmak bir ilçe için çok önemli bir değer. Biz de belediye olarak bu değeri orjinal haline en yakın şekliyle korumak ve gelecek kuşaklara aktarmak istiyoruz. Bunun için tüm hazırlıklarımızı tamamladık, çalışmaya da başladık. Kısa süre içinde Büyük Çarşı bambaşka bir görünüme kavuşacak’ dedi.

İlçeye Büyük Bir Değer Katacak

Büyük Çarşı Sokak Sağlıklaştırma ve Çevre Düzenleme Projesi’ne esnafın da büyük bir ilgi gösterdiğini söyleyen Başkan Sındır, ‘Bu proje hem çarşımıza hem de Bornova’mıza değer katacak. Esnaf arkadaşlarımız da bunun bilincinde’ diye konuştu. Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır’la birlikte kahvaltı yaparak projeyle ilgili ayrıntıları konuşan esnaf, çarşının yepyeni bir görünüme kavuşacak olmasından büyük bir mutluluk duyduklarını söyledi. Heyecanla restorasyonun bitmesini beklediklerini söyleyen işyeri sahipleri, Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır’a teşekkür etti.

Etiketler

Bir yanıt yazın