Bornova Anadolu Lisesi’nde Neler Oluyor?

Türkiye'deki en iyi eğitim veren liselerden birisi olan, değerli ve büyük arazisi ile dikkat çeken İzmir Bornova Anadolu Lisesi'nde son zamanlarda yaşanan gelişmeler okulun öğrencilerini tedirgin etmiş durumda.

BAL’lılar konuyla ilgili bir yazı kaleme alarak “şüphelerini” kamuoyu ile paylaştı.

İzmir’de bir süre önce deprem tehlikesi vesilesiyle tadilat edilmek için 17 okul binası boşaltılmıştı. Bornova Anadolu Lisesi de bu uygulamaya tabi tutulan liselerden biri. Fakat tadilatlara hemen başlanmaması ve farklı projelerin gündeme gelmesi sonucu öğrenciler, uygulamanın tadilat başlığında başlayıp farklı amaçlara kapı aralayacağını düşünüyor. Bu konunun en çok kendilerini ilgilendirdiğini ve gençlik söz konusu olduğunda söz söyleme hakkının en fazla kendilerine ait olduğunu söyleyen Bornova Anadolu Lisesi öğrencileri bir yazı kaleme aldı.

Yazıda bu uygulamanın neler getirebileceğine dikkat çeken liseliler, ”Biz Bornova Anadolu Lisesi öğrencileri olarak gerek buradaki, gerek sonraki hayatımızda bu tür çabaları geri püskürteceğimizi, Bornova Anadolu Lisesi’nin öğrencisiyle, öğretmeniyle, mezunuyla AKP sistemine boyun eğen bir lise olmayacağını belirtmek istiyoruz. Diğer liselerdeki arkadaşlarımızdan da mücadelemizde desteklerini bekliyoruz.” diyerek yazılarını sonlandırdılar. BAL öğrencileri tarafından yazılan yazının tamamı şu şekilde;

”Bilindiği üzere İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü birinci öğretim dönemi sonunda okullarda bir inceleme yapmış; bunun üzerine bazı okulların depreme karşı dayanıksız olduğu gerekçesiyle güçlendirilmesine ya da yıkılmasına karar vermişti.

Birçok öğrenci yıl ortasında alınan bu karardan dolayı mağdur olmuş, okullarını değiştirmek zorunda kalmış ya da okullarında birtakım haklarından mahrum bırakılmıştır.

Ancak bu durumdan etkilenen bütün öğrencilerle birlikte yaşadığımız sorunların yanında, biz Bornova Anadolu Liselileri tedirgin eden başka şeyler de gelişmekte.

Okulumuzun üç bloğu ikinci dönemden itibaren boşaltıldı. Bize ve basına açıklanan ilk karar, okulun güçlendirileceği yönündeydi. Bir ay geçmeden kararın değiştiği, okulun yıkılacağı ve yerine kırk sekiz derslikli tek bina ya da yirmi dörder derslikli iki bina yapılacağı söylendi. Diğer bloklardaki dersliklerin de laboratuvar ya da zümre odası olarak kullanılması gündemde.

Okulumuzun şu an yaklaşık yetmiş dersliği bulunuyor. Planların gerçekleşmesi durumunda derslik ve dolaylı olarak öğrenci sayısında ciddi bir düşüş olacak. Ayrıca Bornova Anadolu Lisesinin herkesçe beğenilen ve sevilen kampüs havası ne yazık ki yok edilecek.

Birkaç yıldır öyle bir süreç yaşıyoruz ki bütün düz liseler ya meslek lisesi yapılıyor ya da Anadolu Lisesi. Bu da beklenen ve verilen eğitim ve öğretim kalitesi arasındaki farkı ne yazık ki artırıyor. Seneye gerçekleştirilmesi beklenen öğretmen rotasyonu da eklenince bizlerin aklında bazı şüpheler oluşuyor.

Bornova Anadolu Lisesi İzmir’in en iyi liselerinin başında geliyor ve seçilmesinde öğretimden eğitime, öğrenci başarısından okul bahçesine kadar birçok faktör etkili oluyor. Öğretmen rotasyonu ile tecrübeli ve alanında iyi öğretmenlerimizin yerine gelecek öğretmenlerin bize ihtiyacımız olan eğitim ve öğretimi veremeyecekleri görüşündeyiz. Şu anki öğretmenlerimizin çoğu sınavla seçilen öğretmenlerken, son dönemlerde gelen öğretmenlerin dersteki ve ders dışındaki siyasi tutumları ile bilgisizlikleri bu okula nasıl gelebildiklerini gözler önüne koyuyor. Ayrıca okulumuz İzmir’in sosyal alanda en aktif lisesiyken yeni yönetimin katkılarıyla(!) sosyal aktiviteler bir bir iptal ediliyor. Bütün bunların yanında son bir aydaki gelişmeler aklımıza bir şüphe daha düşürüyor.

Okulumuz değeri trilyonları bulan lüks villaların bulunduğu bir bölgede ve büyük bir araziye sahip. Şu anki durumda bloklar arazi içinde dağılmış durumda ve bir bölümde de koruluk var. Ancak planların gerçekleşmesi halinde bloklar bir yerde toplanacak, yani öğretim küçük bir alanda gerçekleştirilecek. Bu da “Okulun geri kalanı satılacak mı?” sorusunu düşünmemize sebep oluyor.

Cemaatin ve AKP’nin yıllardır giremediği, her türlü girişimlerinin engellendiği okulumuz, böylelikle niteliksizleştirilmekte; öğretim kalitesi ve öğrenci bilincinin düşürülmesi amaçlanmaktadır. Bu, sözde onların işini kolaylaştıracak ve yıllardır kararlı duruşuyla bu zihniyeti engelleyen BALlılar hayallerindeki asosyal, dindar ve kindar nesillerin bir parçası olacaktır.

Biz Bornova Anadolu Lisesi öğrencileri olarak gerek buradaki, gerek sonraki hayatımızda bu tür çabaları geri püskürteceğimizi, Bornova Anadolu Lisesinin öğrencisiyle, öğretmeniyle, mezunuyla AKP sistemine boyun eğen bir lise olmayacağını belirtmek istiyoruz. Diğer liselerdeki arkadaşlarımızdan da mücadelemizde desteklerini bekliyoruz.”

Etiketler

Bir yanıt yazın