Bölünmüş Hacimlerden Oluşan Konut

Bates Masi Architects'in eski bir Quaker yerleşiminde tasarladığı konut, yalın formu ve malzeme tercihleri ile dikkat çekiyor.

Dini bir bir topluluk olan Quaker yerleşimi Matinecock, Long Island’da bulunuyor. Bates Masi Architects, alanın tarihini göz önünde bulundurarak, düzensiz çatılarıyla dikkat çeken birkaç minimal hacimden oluşan bir grup yapı tasarlamış. Bu hacimlerin her biri iç avlu ve doğal ışık ile havalandırma sağlayan açıklıklar barındıran çatılara sahip.


Fotoğraflar: Michael Moran/OTTO

Mimarlara göre:

Sadelik, alçak gönüllülük ve içsel odaklanma gibi Quaker öğretilerini temel alan konutların her biri, kendi avlusuna odaklanmış, beşik çatılara sahip mütevazı bir seriden oluşuyor. Her avlunun yalınlığı, doğada bulunma tecrübesini biçimlendirip, kişinin onun inceliklerini takdir etmesini sağlıyor.

589 metrekarelik yerleşim, kentsel bir çevrede yaşamak isteyen fakat çocukları okul çağına geldiğinde banliyöye taşınmaya karar veren bir çiftin konutu.

Amaçları, etrafında komşular bulunduran bir çevrede güçlü bir mekan hissi yaratmaktı.

Ekip, her bir hacmin formunu vurgulamak için sınırlı çeşitlilikte malzeme seçimi yapmış. Duvarlar ve çatı, Quaker yerleşimlerine referans verir şekilde gri sedir ile kaplı. Alçak bölümlerde, yürüyüş yollarında ve bacalarda ise taş kullanılmış.

En büyük hacimde yemek ve dinlenme alanları bulunuyor. Diğer hacim yatak odaları, bir başkası ise konuk odası ve ofisler için ayrılmış. Dördüncü yapı, gömülmüş avluya uzanan bir garaj ve bodrum katında spor ile rekreasyon alanları içeriyor.

Yapının zemininde ve tavan kaplamasında, avluyu merkez alacak şekilde kesilmiş meşe panolar kullanılmış.

Tavanda bulunan aşındırılmış metal şeritler bu geometriyi vurguluyor ve konut içerisindeki aydınlatma ve görsel, işitsel ekipmanı düzenleyen bir araç gibi çalışıyor.

Her odanın iki yüzeyinden açık alan manzarası görülebiliyor. Birkaç noktada ise sürgülü duvarlar sayesinde yapı dış mekana açılabiliyor.

Mekan katmanları arasındaki sınırlar, dıştan içe ve avluya doğru ilerledikçe kayboluyor. Avantajlı noktalardan, çeşitli mekanlar ve avlular üzerinden arkadaki çerçevelenmiş manzaralar görülebiliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın