Bölünerek Yenilenen Bir Ev

Sau Taller d’Arquitectura tarafından tasarlanan L’Esquirol House projesi, İspanya’nın Osona ilçesindeki Katalan köyü l’Esquirol’de hayata geçirilmiş.

Ev sahibinin çocuklarından birinin yapının zemin katında bağımsız olarak ayrı bir konut yaratmak istemesi ile başlayan projede, bu tür müdahalelerde oldukça deneyimli bir Katalan firması olan Sau Taller d’Arquitectura ile anlaşılmış. Tasarımın amacı geniş ortak alanlara sahip, bol ışıklı ve kolay erişimli bir bağımsız yaşam alanı yaratmak olmuş.

Ev sahibinden gelen talebe cevap vermek için, avlunun arka bahçeye doğru uzanan beş metresi konut içine dahil edilmiş ve eğimli çatılarla ilgili düzenlemelere uygun olarak konut görünümü veren V şeklinde bir çatı eklenmiş. Merkezi alanda doğal güneş ışığını ve havayı sağlamak için arka cephe boyunca doğrusal, güneybatıya bakan bir açıklık oluşturulmuş.

V şeklindeki çatı, özellikle suyun tahliyesi ile ilgili bazı teknik komplikasyonlar içerdiğinden bu sorunları çözmek için, her iki yamaçtan yağmur suyunu toplamak ve iç mekanı düzenlerken çatı kirişlerine destek görevi görmek için iki taraflı duvarlar arasına büyük bir betonarme kiriş kanalı inşa edilmiş. Arka cepheden ve çatı açıklığından gelen ışığın konutun tüm iç kısmına ulaşmasını sağlamak için duvarlar tavana yakın tasarlanmış ve her bir alanın mahremiyetine göre farklı şeffaflık dereceleriyle oynayan cepheye paralel camlar yerleştirilmiş.

Kısıtlı bütçeye uygun hareket etmek için ofis, malzeme seçiminde büyük bir hassasiyet göstermiş. Yerleşim açısından taban alanı, üçü içeride ve ikisi dışarıda olmak üzere birbiriyle ilişkili bölmelere ayrılmış. Giriş kısmını ve bir park yeri içeren birinci bölme, dış mekan ile konut arasında bir filtre görevi görmüş.

İkinci bölmede bulunan mutfak, banyo ve stüdyo; çatıdaki açıklık sayesinde gün ışığı ve doğal havalandırmadan faydalanan kat planının merkezinde yer almış.

Üçüncü bölmede oturma odası, dış mekan ile bir uzantı şeklinde bağlanan yatak odası ve gün batımının tadını çıkarmak için bir seyir alanı sunan yükseltilmiş bir veranda planlanmış.

Beşinci bölmede ise L’Esquirol’ün pazar bahçesi arazisi ve doğal bitki örtüsü ile harmanlanan, daha düşük kotta bir arka bahçe konumlandırılmış.

Etiketler

Bir cevap yazın