“Boğazname” a+dff’nin Düzenlediği Archishorts Film Festivali’nde Ödül Aldı

İstanbul Bilgi Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü mezunları Edanur Köşeli, Melani Kuruğoğlu ve Zeynep Kaçar’ın birlikte hazırladığı “Boğazname”, a+dff’nin düzenlediği Archishorts Film Festivali’nde ödül aldı.

“Boğaz’da gezmenin zevki, büyük, tarihi ve bakımsız bir şehrin içinde hareket ederken derin, güçlü ve hareketli bir denizin gücünü içinizde hissetmektir. Boğaz’ın akıntılı sularında hızla ilerleyen yolcu, çok kalabalık bir şehrin kirinin, dumanının, gürültüsünün ortasında denizin gücünün kendisine geçtiğini, bütün bu kalabalığın, tarihin, yapıların içinde hala bir başına ve özgür kalmanın mümkün olduğunu sezer.”
Orhan Pamuk, İstanbul, s. 56

İstanbul Bilgi Üniversitesi 2018 – 2019 eğitim öğretim yılı 4. Sınıf Public Interiors stüdyosu “İstanbul Boğazı’nın kıyısında nasıl kamusal iç mekan yaratılır?” sorusuna cevap aradı. Asistan Prof. Dr. Nihal Bursa ve Doç. Dr. Işıl Çokuğraş yürütücülüğünde gerçekleştirilen stüdyo, Kandilli İskelesi ve çevresinde; su ve şehrin buluştuğu Boğaz kıyılarında kamusal iç mekanı tanımlama olanaklarını keşfetmeye odaklandı. Günümüzde tek görevi istasyona indirgenmiş olan, neredeyse sessiz ve ıssız mekanlara dönüşen iskeleler; bir zamanlar eğlence ve ticaret imkanlarını barındıran sosyal mekanlardı. Stüdyo, iskeleleri her vatandaşın eşit haklara sahip olduğu bir yer olarak kabul ederek bu mekanları iletişim ve paylaşım içeren kamusal alanlar olarak ele aldı.

İstanbul’un temel unsuru olan Boğaziçi, sadece Karadeniz ile Marmara Denizi’ni birleştirip Asya yakasını Avrupa’dan ayırmakla kalmayıp, aynı zamanda birçok tarihi köye de ev sahipliği yapıyor. Başlangıçta balıkçı köyü olarak kurulan bu alanlar, dar sokakları, dost canlısı sakinleri ve huzurlu sahilleri ile tarihi kentsel karakterlerini hala koruyor.

Stüdyonun ilk etabında Boğaziçi ile ilgili su ve sudaki yaşam formları, boğazdaki bitkiler, deniz hamamları ve deniz banyoları, duyusal deneyimler, hikayeler, ve sınırlar tartışıldı. Ön araştırma konusu olarak Boğaziçi ve su ilişkisini seçen Edanur Köşeli, Melani Kuruğoğlu ve Zeynep Kaçar konularını iki dakikalık kısa bir filmde sergilediler. Tasarımcılar, boğaz kıyılarında belirli noktalar seçerek, buralardaki kıyı kullanımlarını, bölgelere özgü yaşantıyı (ağ onarım mekanları, kayıkhaneler, balıkçı barınakları, plajlar, balık tezgahları vb.) ve insanların su ile ilişkisini inceledi. Film boyunca İstanbul Boğazı’nın kıyılarında seyahat ettirdikleri çalışmalarına “Boğazname” adını veren tasarımcılar, geleneksel minyatür tekniğinden esinlenerek projelerini tamamladılar.

Etiketler

Bir yanıt yazın