Boğazköy Sfenksi evine döndü

Bakan Günay: Bu anıtın 100 yıllık Anadolu hasretini bugün itibarıyla sona erdirmiş oluyoruz.

Fatih Belediyesi’nin ”2. Gönüllü Turizm Elçileri Projesi”ne ilişkin Eminönü Meydanı’nda düzenlenen basın toplantısına katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Boğazköy Sfenksi’nin Türkiye’ye getirilişine ilişkin bir soru üzerine Günay, şunları söyledi:

”Bugün Boğazköy Sfenksi topraklarımıza geldi. 95 yıllık bir aradan sonra, 3 bin yıldan daha eski bir zamandan bu yana bizim topraklarımıza ait bir eser, topraklarımıza geri döndü. Dünyada da azdır örneği. 100 yıllık bir hasreti, bu anıtın 100 yıllık Anadolu hasretini bugün itibarıyla sona erdirmiş oluyoruz, bugün tarihi bir gün aslında. Burada rehabilite edildikten sonra asıl ait olduğu yere, Hattuşa’ya gönderilecek. Henüz bilmiyoruz, ama onların da belki bir canı ruhu ve sezgi dünyası vardır diye düşünüyorum.”

‘ÇOK ŞAŞIRMADIM’
Ertuğrul Günay, ”Denizli’de dün önemli bir keşif yapıldı. Bu dünya çapında ses getirecek bir keşif. Keşifle ilgili farklı bilgiler var mı?” sorusu üzerine de bu keşfi duyunca sevindiğini, ancak çok şaşırmadığını, çünkü böyle bir haber beklediğini ifade etti.

Günay, ”Aziz Philip’in mezarı olduğu söylenen bir lahit var. Ben doğrusu çok şaşırmadım. Çünkü orada Aziz Philip’e atfedilen bir kilise vardı zaten ve havarilerin bölgede bulunduklarına dair de önemli bilgiler vardı. Yakında, gidip yeri tekrar göreceğim. Hierapolis önemli bir yer tabi bizim Pamukkale diye doğa harikası olarak bildiğimiz alan. Aynı zamanda önemli bir ören yeri. Roma şehri var orada. Hemen yanı başında bir başka ören yeri ve tarih şehri var. Orada da önemli çalışmalar yapıyoruz. Orada da Hristiyan inancının çok özel kiliselerinden birisi var.”

Bir gazetecinin, ”Törendeki konuşmanızda, Ayasofya önünde yeni bir çeşme bulunduğunu söylediniz. Bu konuda biraz daha bilgi verir misiniz?” sorusu üzerine Bakan Günay, Ayasofya’da meydan düzenlemesi yapıldığı sırada yerin altından önce 1 metre kadar bir boşluk, sonra da 3 metreye kadar inen bir çeşme boşluğu çıktığını belirtti.

O meydanlarda zaman içinde çeşitli dolgular ve yol yapım çalışmalarıyla gerçek kodun üstüne çıkıldığını, yerin yükseltildiğini, bütün Türkiye’de böyle bir durumun olduğunu anlatan Günay, ”Arkadaşlar şimdi yer altında bir temizlik yapacaklar, bir müze kurtarma kazısı. Çukurçeşme diye tarihi olarak bilinen alan, belki oraya yukarıdan görülecek şekilde cam düzenleme veya başka bir giriş imkanı vermeye çalışacağız. Yeni bir bilgi, sanıyorum 16. yüzyıl Osmanlı dönemine ait bir çeşme” diye konuştu.

Bakan Günay, ”Çeşme, Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde bahsettiği çeşme olabilir mi? sorusu üzerine de çeşitli rivayetlerin olduğunu, henüz başında bulundukları o konuda çalışmaların sürdürüldüğünü kaydetti. Bir gazetecinin ”Siz Ordulu olduğunuz için sormak istiyorum, Ordu-Giresun arasında yapılacak havaalanının ismi konusunda bir tartışma var. Sizin isim öneriniz var mı?” sorusu üzerine Bakan Günay, ”Ordu ve Giresun’un beraber kullanabileceği bir isim olursa, bulunduğu yer Piraziz’dir örneğin. Öyle bir isim olursa sanıyorum sorun büyümeden çözülür. Önemli olan yatırımın oraya gelmesidir, isim kolay” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın