Boğaz’a kesin dönüş

Boğaziçi Köprüsü'nü yapan Hochtief, Türkiye'ye hızlı döndü. 31 milyar dolar ciroyla alanında dünyanın en büyüğü olan Alman dev, İstanbul'da iki şirket kurarak konut projelerine odaklanacak

Mütekabiliyet Yasası ve kentsel dönüşüm gayrimenkul piyasasına yabancı devlerin ilgisini çekmeye devam ediyor. Dünyanın en büyük inşaat şirketlerinden Alman Hochtief , Türkiye’de gayrimenkul geliştirme projesi için düğmeye bastı. 1960’lı yıllardan itibaren Türkiye’deki en büyük inşaat projelerinde imzası bulunan Alman Hochtief, 2 şirket kurarak rotasını gayrimenkule çevirdi. Hoctief İnşaat Hizmetleri ve Hochtief Gayrimenkul Geliştirme adında iki firma kuran Alman dev, Türkiye’deki varlığını da holding statüsüne getirecek.

16 ARALIK’TA KÖPRÜYE BAŞLADI

Alman şirketin Türkiye’deki biriminin yönetim kurulu başkanlığı görevini ise Hochtief CEO’su Rainer Eicholz yapacak. Eicholz’a yönetim kurulunda Christoph Husmann ve Peter Noack eşlik edecek. Hochtief’in Türkiye biriminin İstanbul’da ofis ve konut projelerine odaklanacağı açıklandı. 1874 yılında kurulan Alman Hochtief, dünyanın en büyük 225 müteahhitlik şirketi sıralamasında 31 milyar dolarla ilk sırada yer alıyor. 71 binden fazla çalışanı bulunan Hochtief, Türkiye’deki en önemli projesini ise bundan tam 43 yıl önce yaptı. 16 Aralık 1969’da yapılan Boğaziçi Köprüsü’nün inşaat ihalesine giren Alman şirket ve ortağı İngiliz Cleveland Bridge Engineering Company, çalışmalara 1970’te başladı.

KOÇ HOLDİNG’LE İNŞAAT YAPTILAR

1973’te açılan köprünün ardından Alman dev bu kez gayrimenkul için Türkiye’nin en köklü emlak şirketlerinden Garanti Koza ile masaya oturdu. Hochtief, Koç Grubu’nun ana hissedar olduğu Garanti Koza’ya 1987’de ortak oldu. İki grup arasındaki uyumsuzluk ve Koç Holding’in inşaattan çıkmak istemesi ile ortaklık bitti. İngiliz Belfour Beatty adlı şirketin hisseleri alması Alman şirketin Türkiye’ye yönelik planlarını değiştirdi.

Etiketler

Bir yanıt yazın