Body-Movement-Space 2

Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Bölümü tarafından düzenlenen Body-Movement-Space isimli atölye çalışmalarının ikincisi 11-17 Haziran 2012 tarihleri arasında Yeditepe Üniversitesi Kampüsü'nde düzenlendi.

Stuttgart, Helsinki ve İstanbul kentlerinde etkin olan performans sanatçısı Ninel Çam’ın yürütücülüğünde yapılan çalışmada, iki Fin, biri Rus, beşi Türk öğrenciden oluşan katılımcı gurubu, Çam’in “coop.thencanmove” ismi altında topladığı dans ve koreografi teknikleri ile, insan bedeni ve mekan ilişkisi üzerinde çalıştılar.

Atölye yürütücüsü Ninel Çam atölye ile ilgili şu sözleri dile getiriyor:

“Mekanın dilini anlamak, mekanda hareket etmekten haz almayı öngörür. Mekan ile konuşmanın kendine ait bir dili vardır. Son derece bedensel bir dildir bu ve belki de yabancı bir dil gibi öğrenilmesi gerekebilir. Deneyerek, deneyimleyerek, pratik yaparak gelişen bu dil ile mekanlar adeta iletişime geçebileceğiniz insanlara dönüşür.

Bizim çalışmalarımız ile ilk karşılaşan seyirciler, eğer bu kavramı tanıyorlarsa, bizim “site-specific-performance” yaptığımızı düşüneceklerdir. Ki bu bir anlamda doğrudur. Atölyenin ilk yarısı süresince katılımcılar dans ve performans sanatlarının temel egzersizleri ile tanıştırılır. Peşinden kendi kapasite, özellik ve beklentilerine cevap verecek performansı aramaya yönlendirilir, bulmak için cesaretlendirilirler. Ki bu süreçte benim görevim bir türlü ebeliktir. Kreatif süreçlerine eşlik edip, ürünlerinin sağlıklı bir şekilde ortaya çıkmasıdır bütün çabam. Atölyenin ikinci yarısında, katılımcılar bedenleri, bedenlerinin hareketleri ve dans ile aktif oldukları bir sürece girerler. Dans ve performans sanatı yardımı ile katılımcılar mekanlar ile tanışmaya, konuşmaya başlarlar. Tabii ki bu dili konuşurken, herhangi yeni bir dili öğrenirken yaşanana benzer bir tedirginlik, bir sıkıntı yaşanır. Ben görevimi başarabildiysem, katılımcılar bu rahatsızlıkları, kurmuş oldukları özgüven ve grup dinamiği ile insanın en temel özelliklerinden biri olan merak duygusunu takip ederek, haza dönüştürmeyi başarırlar. Yaşanan bu hazdır benim için has olan. Katılımcıların performansı başkaları için değil, kendileri içindir. Katılımcıların deneyim kazanmaları, gelişimleri için gerekli olan özgüven ve bedenselliğe ulaşabilmeleri içindir.

Body-Movement-Space atölyeleri ile katılımcılar mekanın dilini konuşmayı, o dilin ülkesine giderek öğrenirler adeta. Bedenin ülkesine. Bedenin hareket ve dans ile mekanlarla muhabbetler yaşayacağı ülkeye.”

Atölye Yürütücüsü: Ninel Çam / Finlandiya Aalto Üniversitesi
Organizasyon: Burçin Başyazıcı / Yeditepe Üniversitesi
Katılımcılar: Katerina Zherbia, Milla Martikainen, Aino KoskiSezer Türkmen, Fatmanur Zengin, Berrak Balcı, Begüm Yılmaz, Evin Eriş

Etiketler

Bir yanıt yazın