Böcek ve İnsanların Ortak Müziği

OFL Architecture tarafından tasarlanan "Wunderbugs", pavyon içindeki insan ve böcek hareketlerini bir müzik parçası haline getirerek, doğanın müzikal uyumunu ziyaretçileri ile paylaşıyor.

Açık hava pavyonu duvarlarının içinde, “yapay çevre” kavramı tam anlamıyla kendini gösteriyor. Wunderbugs’da ziyaretçiler, altı ayrı küresel ekosistem içindeki böceklerin doğal ortamlarındaki çalışmalarını gözlemlerken oda içindeki sensörler, mekandaki hareket örgüsünü bir veri ağı içine aktarıyor.

Ziyaretçiler, pavyona girdikleri andan itibaren, sensörler yardımıyla oluşturulan ve mekanda çalınarak insan ve böcek hareketlerini bir bütün haline getiren interaktif bir müzik parçasının bileşenlerinden biri haline geliyor. Çalışma, Roma’da bu yıl ikincisi düzenlenen Maker Faire Europe etkinliği için tasarlandı ve bu ay başında etkinlikteki yerini aldı.

Wunderbugs, insan ve doğa arasındaki ilişkiyi çözümleme arzusundan ilham alınarak tasarlandı. Bir biyolog, bir ses mühendisi, bir bestekar ve bir mimardan oluşan bir ekip tarafından meydana getirilen projede, mimari ve organik tasarım, dokunsal deneyimler ile buluşturuldu.

CNC ve lazerle kesilmiş kontrplak panellerden oluşan, ayarlanabilir modüler pavyon esnek kurulumlar için tasarlandı. Güneş ışığını optimize edebilmek adına üzerinde dairesel delikler açılmış doksan iki adet dört taraflı bileşen, bir araya gelerek pavyonun antik Roma’dan esinlenmiş cephesini oluşturuyor. Pavyonda, güneş ışığının vurduğu yeri ve ışığın hareketlerini, nemi, sıcaklığı ve yoğunluğu tespit ederek değişiklikleri kaydetmek ve eş zamanlı olarak bir ses kaydı üretmek üzere programlanan bir dizi Arduino alıcısı bulunuyor.

 Pavyon içindeki insan ve böceklerin hareket örüntülerindeki değişiklikler sensörler tarafından toplanan veriyi etkiliyor ve müzik, oda içindeki canlıların hareketlerine göre şekilleniyor. Ortaya çıkan eser, yapay ve doğal çevre arasında bir uyum yaratarak, her türden canlı varlığı katılıma davet ediyor. 

Etiketler

Bir yanıt yazın