Blow Up Art Den Haag Sergisi

Geçtiğimiz 3 hafta boyunca Hollanda'nın Lahey kentinin sokakları, beş uluslararası sanatçının "Blow Up Art Den Haag" sergisi kapsamında geçici şişme sanat eserlerine sahne oldu.

Ziyaretçiler, şehrin müzeler bölgesinde bir yürüyüş rotasını takip ederek tarihi mekânlardaki ve gizli köşelerdeki eserleri inceleyebildi. Sergi için İngiltere’nin önde gelen tekstil sanatçısı Steve Messam iki yeni büyük ölçekli mekâna özgü eserler yarattı:

“Oranje”

The Plein.

Çalışma, parlamento binasının dışındaki ana meydanda bulunan I. William heykelinin etrafındaki bir dizi şişme dikenlerden oluşuyor. Şehirde önemli bir dönüm noktası olan I. William heykeli, Hollanda’nın kurucusunu temsil ediyor. Büyük yeşil dikenler anıtı geçici olarak dönüştürüyor ve neredeyse gerçeküstü bir jestle çevredeki meydanın enerjisini değiştiriyor.

Küratör Mary Hessing bu durumu “…sanki Özgürlük Heykeli’nin tacı, sivil ve dini özgürlüğün ateşli bir savunucusu olarak tasvir edilen Willem van Oranje’nin heykelinin üzerine konmuş ve onu kucaklamış gibi” şeklinde tanımlıyor. Steve Messam’ın müdahalesi, onurlu heykele ve Plein’a heyecan verici renkli bir dokunuş katıyor. Geceleri ışıklar yandığında diyalog daha da eğlenceli bir hal alıyor.”

“Tünel”

Gevangenpoort (Mahkumlar Kapısı), Buitenhof

15. yüzyıldan kalma Gevangenpoort, bir zamanlar Binnenhof’un (şimdiki Parlamento Binası) ana giriş kapısı ve Hollanda’nın en kötü şöhretli hapishanesiydi. 1920’lerde, geçidin bir tarafındaki binalar, artan trafik ve ardından gelen tramvaylar için daha geniş bir yol oluşturmak amacıyla yıkıldı.

 

“Tünel” bu geçit hissini yeniden canlandırıyor, sanat eseri kemerli geçitten geçiyor ve mimariyi sadece hava basıncıyla kavrıyor. Geçiş hissi, ziyaretçileri daha kısıtlı ve samimi bir alan olarak sanat eserinin içinden geçmeye davet ederek daha da derinleşiyor. Her iki uçtaki organik bombeli formlar, eserin geçitten sızdığını ve mimarinin katı geometrik çizgileriyle tezat oluşturduğunu düşündürürken, renk de meydanın çevresindeki paslanmış bakır mavisi çatıları yansıtıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın