Blok Yapılaşmaya Farklı Bir Yorum: Extensa Bomonti Apartman

25 Ocak 2012 tarihinde Kalebodur sponsorluğunda 16. kez düzenlenen ARKİV Buluşması, Extensa Bomonti Apartmanı'nda gerçekleşti.

Buluşma’ya A / Y Mimarlık’tan Bahar Ünlü, Arketipo Design İç Mimarlık’tan Gökçe Kocatürk ve Esin Sözer, Atelye70’ten Doğu Kaptan, Brigitte Weber, Defne Önen, PAB’dan Pınar Gökbayrak, Burçin Yıldırım ve Ali Eray, Tekeli – Sisa Mimarlık’tan Dilgün Saklar ve Mehmet Emin Çakırkaya, Extensa’dan Özlem Gökçe, Swanke Hayden Connell Mimarlık’tan Fikret Karabulut, Bülent Dündar, Mine Alkan, Burcu Kocahan, Ceren Engin, Çağrı Helvacıoğlu, Duygu Kavzak, Esra Doğan, Duygu Gülaydın, Zeynep Orberk, Özge Saka ve Burcu Şenparlak, Kalebodur’dan Şebnem Birol, Uğur Çolakoğlu, Pelin Özgen ve Sinem Bilir, Arkitera Mimarlık Merkezi’nden Emine Merdim Yılmaz ve Selin Biçer, Uğur Ceylan katıldı. Ayrıca https://twitter.com/mimarlikarsivi adresinden düzenlediğimiz kampanya sayesinde katılım hakkı kazananlar arasından Mehmet Tan ve Metecan Pakalın da Buluşma’daki yerlerini aldılar.

Swanke Hayden Connell Mimarlık’tan Burcu Şenparlak kısa bir hoşgeldin konuşmasıyla katılımcıları karşıladı, ardından Özge Saka sunumu gerçekleştirdi.

Saka sunumuna proje alanının bir uydu görüntüsü üzerinden vaziyet planı kararlarını açıklayarak başladı. Arsanın 2008 yılında projeden önceki halini değerlendiren Saka, burada depolar, imalathaneler gibi eski, yıkık dökük yapıların bulunduğunu anlattı. Arsanın hemen yanı başındaki organik semt pazarının önemini ve proje için değerinden de bahsetti. Yapının arka cephesine bakan sokağın oldukça dar olduğuna değinen Saka buradaki yaşama bu proje ile katkıda bulunduklarını ifade etti.

Extensa ve Swanke Hayden Connell Mimarlık bu alanı ele aldıklarında burası için bir master plan geliştirmiş. Bir blok yapının çevresindeki diğer yapılarla birlikte nasıl bir merkeze dönüşebileceğini araştırıp belediyeye önerilerini sunmuşlar. Saka zor bir bölge olduğunu vurgularken bu merkeze bakan konutlar elde etmeyi amaçladıklarını anlattı.

İmar kanunlarına göre bu alan için blok yapılaşma konumunda bir oturma alanı ile hmax verildiğini ve arsa için bir emsal olmadığını sözlerine ekledi. Oluşabilecek maksimum alana sahip en optimum kütleyi yarattıklarını açıklayan Saka, yapının planları üzerinden projeyi anlatmaya devam etti.

Yapının köşelerinde 2 yönden ışık alan daireler çözülmüş. Arsadaki kot farkları keyifli durumlara neden olmuş (yapının 2 ana giriş katları arasında yaklaşık 4 metre kot farkı var).

Saka bina için verilen hmax 18,50 metre iken cephe uzunluğu yaklaşık 70 metre olduğunu kaydetti.

Bomonti’de şehir ölçeğinde binanın yatay olması mimarları daha fazla tatmin etmiş, çünkü yapı insan ölçeğinde elde edilmiş.

Böylesi büyük bir kütlenin algılanabilir olması gerektiğine değinen Saka yaptıkları cephe çalışmalarından örnekler gösterdi. Cephede her bir dairenin farklı bir bina gibi çalıştığını anlatan Saka, hem rastgeleliğin hem de malzeme seçiminin organikliğe gönderme yaptığını vurguladı.

Sokak cephesinde yaklaşık 8 metre genişliğinde ortak alan bulunduğunu ve bu alana dükkan, fırın ve kafelerin açılmasının istendiğini anlattı.

Kat planları üzerinden projeyi anlatmayı sürdüren Saka cephedeki anlayışın planlara da yansıdığından bahsetti. Katlardaki ana koridorun çok uzun olduğunu ancak binanın ortasında 13 metrekarelik bir atriyumun bulunduğunu açıkladı.

Büyük çatı dublekslerinde terasların olduğunu, küçük çatı dublekslerinde ise bunun yerini galerinin aldığını ifade etti.

Konuk girişinin bulunduğu katın hemen altında 3 otopark katının bulunduğunu anlattı.

Dükkan olarak bırakılmış mekanlarda vitrin alanlarına yaptıkları müdahaleden bahseden Saka, bu kısımların cepheyi etkilediğini belirtti.

Cephe kaplamasında Portekiz’den ithal edilmiş özel bir doğal taşın kullanıldığını söyleyen Saka, bunun kaliteli ve maliyetli olduğundan ötürü zor bir malzeme olduğunu ifade etti. Her mimarın işverenini bu malzemeyi kullanması için ikna edemeyeceğine değindi ve Extensa’ya bu konuda teşekkür etti.

Batı cephesi çok güneş aldığı için panjurlar eklenmiş ve bu da cephenin hareketli olmasını sağlamış.

Saka iç mekan projesinin Erginoğlu &Çalışlar Mimarlık tarafından tasarladığını ekledi.

Sunumuna burada son ven Saka soruları cevapladı. Katılımcılar arasından yapılan tek yorum Bahar Ünlü’den geldi. Ünlü, Extensa Bomonti Apartman’ın bu çevredeki en ölçekli bina olduğunu söyledi. Saka çevrede iki farklı imar durumunun olduğunu ve uğraştıkları blok parselli yapı tipinin kendilerine daha doğru bir çözüm olarak geldiğini açıkladı.

Sunumun ardından binanın çevresinde bir tur atıldı ve boş dairelerden 4 farklı tip gezildi.

ARKİV Buluşmaları Hakkında

Kapalı oturumlar halinde belli periyodlarda düzenlenen buluşmalarda her oturumda farklı bir proje geziliyor ve tartışılıyor. Buluşmaların kaydedildiği videolar, ARKİV’de ilgili projelerin başlıkları altında yayınlanıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın