BJK Başkanı Fikret Orman’a ‘İnönü Stadı’ Mektubu

Cumhuriyet Gazetesi yazarlarından Oktay Ekinci, İnönü Stadı'nın yeniden yapılması konusunda BJK Başkanı Fikret Orman'a yazdığı mektubu yayınlıyor.

Sayın Başkanımız,

BJK’ye emanet edilen İnönü Stadı’nın yıkılarak 40 bin kişilik “yenisi”nin yapılmasına lig maçları bitiminde başlanabileceğini söylüyorsunuz. Bunun için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da izin verdiğini belirterek diyorsunuz ki; “FB ve GS gibi BJK’nin de modern ve büyük bir stada kavuşması özlemimizi gerçekleştireceğiz.”

Rahmetli babam dahil, çocuklarım, yeğenlerim ve yakınlarımın “taraftar”ı oldukları tarihi kulübümüzün bu özlemine içtenlikle katıldığımı herhalde kabul edersiniz.

Ancak “İstanbullu bir yurttaş” olarak bu özlemin, anılarla yüklü tarihi bir stadı yok etmesini asla kabul edemeyeceğimi de bilmenizi isterim.

Çünkü İnönü Stadı’nın geçmişi ve tüm yaşanmışlıkları, aynı zamanda Türk futbolunun ve BJK’nin geçmişi ve tüm yaşanmışlıklarıdır.

Türkiye’deki hiçbir eski stadın sahip olmadığı bu ulusal kimliğin, hangi gerekçeyle olursa olsun göz ardı edilmesine, ne sizin “tereddüt”süz katıldığınıza, ne de aynı sorumsuzluğa onay veren kamu görevlilerimizin vicdanen rahat olduklarına inanıyorum.

Yıkmak bir yana, tam tersi “restore edilip yaşatılarak” gelecek kuşaklara aktarılması gereken bir anılar stadına, yenisi için “hazır arsa” gözüyle bakılmasını ise kulübümüzün asırlık kişiliği ve onurlu kimliğiyle asla bağdaştıramıyorum.

‘Cumhuriyet Mirası’mız

Sayın Orman,

İnönü Stadımız, aynı zamanda o en zorlu günlerimizde İstanbul’a, ülkeye ve tüm spor dallarındaki genç kahramanlarımıza armağan edilen, anlamlı ve özgün bir “Cumhuriyet Mirası”mızıdır.

Bu büyük manevi değerin ulusal gururunu, aynı değerlere bağlılıklarını yitirmiş olanlar belki önemsemeyebilirler. Bundan ötürü stadı ortadan kaldırmaya siyasal desteklerini de sağlayabilirler.

Ancak Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna katılan, Osmanlı’dan cumhuriyete geçişin tanığı ve emektarı bir kulübün ulusal mirasa sahip çıkması; kültür yoksunu yıkım izinlerini alkışlamak yerine sorgulaması gerekmez mi?

Kaldı ki İnönü Stadı “kente uyum” açısından da dünyanın ünlü mimarlık dergilerince “en zarif stadyum” seçilmiştir. Dolmabahçe siluetine saygısına övgüler almıştır. Bulunduğu vadiyi gözeten alçakgönüllü konumlanmasıyla modern mimarimizin yüz akıdır.

Nitekim stadın Koruma Kurulu’nca resmen “kültür varlığı olarak tescili” de -şimdi ödün verildiğine inanmak istemediğimiz- en kutsal kamusal karardır.

Bizler, yani hem BJK’ye hem de ulusal değerlerimize bağlı olanlar, kulübümüze görkemli bir stadın kazandırılması çabanızı destekliyoruz.

Ancak Dolmabahçe’deki yeni stat projesinde tasarlanan rant tesisleri uğruna IMG-Doğuş Ortaklığı ile imzaladığınız “Stratejik İşbirliği Anlaşması”nı gözden geçirip, İnönü Stadı’nı “yıkan değil yaşatarak koruyan bir Başkan” olarak onurlu tarihimizde yerinizi almayı istiyor ve bekliyoruz.

Lütfen “emanete hıyanet” etmeyiniz;

Saygılarımla..

Etiketler

Bir yanıt yazın