Bjarke Ingels Group İmzalı Biyofilik Moda Köyü FUSE VALLEY

Lüks moda sektörünün önde gelen küresel teknoloji platformu Farfetch, Leça Nehri'nin eteklerinde inşa edilmiş bir kentsel moda köyünde yaratıcıları, küratörleri ve tüketicileri daha fazla birbirine bağlamayı hedefliyor. BIG – Bjarke Ingels Group'un Portekizli gayrimenkul geliştiricisi Castro Group ile iş birliği içinde tasarladığı FUSE VALLEY, 178.000 metrekarelik alana sahip.

Farfetch’in genel merkezi, her biri şirket organizasyonunun çeşitli unsurlarını temsil eden ve her bir alanın tasarımı buna göre uyarlanmış 12 adet birbirine bağlı yapıya sahip. 2023’ün başlarında inşasına başlanması ve 2025’te kapılarını açması planlanan yeni merkez, FUSE VALLEY* içinde yer alıyor. Yine BIG tarafından tasarlanan 24 yapıdan oluşan alan, çeşitli teknoloji şirketlerine, girişimlere ve hizmetlere ev sahipliği yapacak. BIG’in tasarımı, organizasyonun farklı yönleri arasındaki fikir alışverişini güçlendirmeyi ve Portekiz merkezli yaklaşık 3.000 Farfetch çalışanı, ziyaretçiler ve yerel halk için yeni fırsatlar yaratmayı amaçlıyor.

Bir topluluk köyü olarak tasarlanan FUSE VALLEY’de, binaların içindeki yaşamı dışarıya taşırmak için programlanmış meydanlar, parklar ve avlular yer alıyor. Tekil binalar, bir kentsel doku gibi, doğuya giden ana yol ve batıda Leça Nehri’ni birleştiren bir dizi kamusal teras üzerinde duruyor.

Yamacın insan yapımı bir eklentisi olarak, yeni binaların çatıları yükselip alçalarak tepeler ve vadiler oluştururken, yamaçlar ve teraslar, çalışanlara mola ve toplantıların tadını çıkarabilecekleri nehir manzarasıyla çevrili cömert alanlar sağlıyor. Doğal yollar, insanların kompleksin içinde ya da dışında; yukarıda, aşağıda ya da binanın içinde hareket etmeleri için esnek bir yön bulma sistemi yaratıyor.

Zemin kotta, cepheler kamusal alanı genişletmek için geri çekilerek ziyaretçileri ve müşterileri karşılamak için doğal gölgelikler yaratıyor.

Her bina, eşit derecede canlı ve çeşitli bir iç mimari deneyim yaratan, hafifçe değiştirilmiş kat planları ile kendi özel programına göre uyarlanmış. Organizasyonun çeşitli unsurlarını oluşturan tekil binalar fiziksel olarak birleştirilmiş, ancak insan ölçeğinde bir deneyim yaratmak için mekansal olarak çeşitlendirilmiş.

Binaların eğimli çatısı ile kazanılan yükseklik ile asma katlara sahip atölye benzeri çatı mekanları oluşturulmuş. Açık bağlantılar, asma katlardan zemine kadar uzanarak tüm katlar arasında görsel ve fiziksel bağlantı oluşturuyor.

İç mekan deneyimi, üretkenliği ve refahı artırmayı amaçlayan biyofilik bir ortam sağlayarak, doğayla iç içe olmaya öncelik veriyor. Benzer şekilde, yoğun kentsel doku ile iç içe geçmiş bol bitki örtüsü, doğal olarak gölgeli, serin bir ortam sağlıyor.

*Portekiz’in Silikon Vadisi.

Etiketler

Bir cevap yazın