Bjarke Ingels Group (BIG) işlevsel bir soruna sanatsal bir çözüm sunuyor

Orestad'daki Dağ Konutları her iki dünyanın da en iyi olanaklarını sunuyor: Kopenhag şehir merkezindeki hareketli kent yaşantısına yakınlık ve kent dışı yaşantının sakinliği.

20.000 metrekarelik konut alanı ve 60.000 metrekarelik park alanı oluşturmak için, BIG bu işlevsel unsurları ve yaşanabilir, cazip bir alanı sunabilme sorunuyla karşılaşmış.

Yanyana iki ayrı bina yapmak yerine -bir park alanı ve konut- BIG bu iki işlevi sembiyotik bir ilişkiyle bir araya getirmiş. Evler için güneş ışığı, temiz hava ve manzaraya ihtiyaç varken, tüm mahalleye hizmet edecek olan park alanının sokakla bağlantısının kurulması amaçlanmış. Çözüm ise, araba park alanının üzerinden “dağa” doğru uzanan bir eğimli bina fasadı yaratmak olmuş. Bu yolla her daireye güneş gören özel bir bahçe ve olağanüstü bir manzara sağlanmış. Dağ Konutları, 10 katlı bir binanın üzerinde duran banliyö evleri mahallesi gibi görünüyor.

Bu 80 dairede yaşayan insanlar Orestad’da arabalarını doğrudan evin dışına park edebilme şansına sahip olan ilk kişiler olacaklar. Dev park alanının 480 park noktası ve dağın iç duvarları boyunca hareket eden eğimli bir asansörü var. Bazı noktalarda tavan yüksekliği 16 metreye kadar çıkıyor ve duvar resimleri ve gökkuşağı aydınlatmasıyla alan, BIG’nin “araba kültürünün katedrali” olarak adlandırdığı bir mekana dönüşüyor.

Kuzey ve batı cepheleri park alanına hava ve ışığın girmesini sağlayan delikli alüminyum plakalarla kaplanmış. Cephedeki delikler bir park alanını sıradan bir yer olabilecekken, peyzaj için yeni bir dönüm noktası olacak şekilde, Everest Dağı’nın dev bir reprodüksiyonunu oluşturuyor. Gündüz vakti alüminyum plakaların üzerindeki delikler parlak zemin üzerinde siyah görünecek ve dev resim rasterize bir fotoğrafı andıracak. Geceleri ise cephe içeriden ışıklandırılacak ve park alanının her katı farklı renklerde olduğu için farklı renklerdeki bir fotoğraf negatifi gibi görünecek.

Dağ Konutları Dünya Mimarlık Festivali’nde konut kategorisinde birincilik ödülü kazandı.

Etiketler

Bir yanıt yazın