Bizans Eserlerine Restorasyon

İstanbul’daki Tekfur Sarayı ve Anemas Zindanları restore ediliyor. Çalışmalar kapsamında binlerce yıllık Bizans eserleri gün yüzüne çıkarılıyor.

İstanbul’da Bizans’tan kalma tarihi yapıların yeniden ayağa kaldırılması için restorasyon çalışmaları yapılıyor. Restorasyon alanında incelemelerde bulunan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Anemas (Soylular) Zindanı ve Tekfur Sarayı’nda devam eden çalışmaların büyük bir titizlikle devam ettiğini söyledi.

İstanbul’daki Osmanlı eserlerinin yanı sıra Bizans eserleri ile ilgili çalışmaların da devam ettiğini ifade eden Başkan Topbaş, “Tekfur Sarayı ve Anemas Zindanları’nın restorasyonları çok önemli çalışmalar olarak öne çıkıyor. Bu eserler İstanbul turizmine doping etkisi yapacak” diye konuştu.

Bizans’ın ayakta kalan tek sarayı…

Sinema filmleri ve dizilerin vazgeçilmez mekanları arasında da yer alan Tekfur Sarayı ile Anemas Zindanları’nın restorasyon çalışmalarında önemli aşamalar kat edildi. Tekfur Sarayı’nın restorasyonunun kısa süre içinde tamamlanması ve 2014 yılı içinde turizme kazandırılması hedefleniyor. Tekfur Sarayı şu an ayakta kalabilmiş tek Bizans Sarayı olarak dikkat çekiyor. Sarayın iç avlusunun etkinlik alanı olarak kullanılabileceği belirtiliyor.

Anemas Zindanları’nda ise arkeolojik kazılar sonucu elde edilen yeni bulguların incelenmesi ile birlikte çalışmalara yeni bir boyut kazandırılacak. Anemas Zindanları’nın kalıcı ve geçici sergilerle zenginleştirilmiş müze şeklinde değerlendirilmesi hedefleniyor.

Anemas Zindanları ve Tekfur Sarayı Restorasyonu

Soyluların zindanı olarak da ünlenmiş Anemas Zindanları’nın üstüne çıkış için panoramik asansörlerin yapımı planlanıyor. Bizans Dönemi’nin en büyük saray komplekslerinden Blahernai Sarayı’nın bir parçası olan ve adını Arap asıllı bir Bizans askerinden, Mihael Anemas’tan alan Anemas Zindanları, eski sur duvarına bitişik olarak inşa edilmiş 14 hücre odasından ve bu odaların altındaki iki katlı bodrumlardan oluşuyor. Anemas Zindanı olarak adlandırılan mahzenler, İstanbul’un Kara Surlarının bitişiğinde Eğrikapı yakınında bulunuyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce burada ilk önce, rölöve ve restorasyon projesi doğrultusunda iç temizlik yapıldı ve dolgular (toprak) temizlendi.

Bizans Dönemi’nin ayakta kalan tek saray yapısı olan ve 10-14. yüzyıllar arasında yapılmış olduğu tahmin edilen Tekfur Sarayı’nın Restorasyon çalışmaları kapsamında ise; yapı içi, Batı Kule ve Doğu Payanda içinde araştırma kazıları tamamlandı. Zemin kat kaidelerinin sağlamlaştırması tamamlandı, özgününe uygun mermer sütun, başlık ve silmeler çelik gergilerle bağlanarak yerleştirildi. Zemin kat tonoz ve kemerleri yapıldı, duvar temizliği ve derz çalışması tamamlandı. Zemin kat ahşap merdiven ve mermer döşeme imalatına devam ediyor. Tüm yapı içerisinde ısıtma soğutma sistemi, elektrik tesisatı alt yapısı döşendi. Yapı içinden kule üzerine geçiş duvar onarımı tamamlandı. Tüm yapı pencerelerinin mermer denizlikleri yerleştirildi ve söve ve başlıkları, merdiven için taş basamaklar hazırlandı. Avludaki, orta kapıdaki kazı çalışmaları tamamlandı, Doğu cepheden avluya giriş kapısının taş kemer, söve ve Horasan sıva imalatı tamamlandı.

Etiketler

Bir yanıt yazın