Bizans Anıtları Fotoğraf Arşivi Yayına Açıldı

Koç Üniversitesi Stavros Niarchos Vakfı Geç Antik Çağ ve Bizans Araştırmaları Merkezi’nin (GABAM) 2015 yılında kuruluşu ile birlikte başlattığı ilk projelerden biri olan Bizans Anıtları Fotoğraf Arşivi 1173 adet fotoğrafla kullanıma açıldı.

Arşiv Hakkında:

İstanbul’un Bizans mirasını odaklı çalışmalar yürüten akademisyen, araştırmacı, öğrenci ve tüm ilgililerin kullanımına açılan arşivde, Ayasofya ve Kariye Müzesi gibi kentin kimliğine damga vurmuş anıtsal yapılarla birlikte, Hirami Ahmed Paşa Camisi veya Gotlar Sütunu gibi pek göz önünde olmayan veya İstanbul’un Bizans kimliği ile bağı yeterince bilinmeyen anıtların da fotoğrafları yer alıyor.


Pammakaristos Manastırı (Fethiye Camisi)

Arşivdeki fotoğrafların büyük çoğunluğu 2015 ve 2016 yıllarında, profesyonel fotoğrafçılar tarafından anıtlar çeşitli defalar ziyaret edilerek çekildi. Böylece anıtların en uygun hava, ışık ve çevresel şartlarda fotoğraflanması sağlandı. Bu açıdan değerlendirildiğinde bu anıtlara ait fotoğrafların bir bölümünün tekrar çekilmesi, yapılardaki ve yakın çevrelerindeki değişimler veya geçirdiği restorasyonlar nedeniyle, mümkün olamayacaktır.

Arşiv, anıtların görülebilen tüm iç ve dış cepheleri ile duvar resminden mozaiğe, yazıttan sütun başlığına kadar geniş bir yelpazedeki detaylara ait fotoğrafları içermektedir. İmkân olduğu durumda anıtın mevcut kentsel doku içindeki konumu hakkında fikir vermesi için drone kullanılarak hava fotoğrafları çekildi.


Stoudios Manastırı (İmrahor Camisi)

Bizans Anıtları Fotoğraf Arşivi belirlenmiş kullanım şartları kapsamında her türlü akademik çalışmaya açık olacaktır. GABAM web sitesinden ve Koç Üniversitesi Suna Suna Kıraç Kütüphanesi’nin dijital koleksiyonlar bölümünden ulaşılabilecek arşiv yeni fotoğrafların eklenmesi ile geliştirilmeye devam edecektir.


Ayasofya

Etiketler

Bir yanıt yazın