Biyolojik Olarak Ayrışabilen Malzemeler ile Yapılan 3D Baskı Bina

Sao Paulo merkezli mimarlık ofisi Estudio Guto Requena dünyaca ünlü kahve firmasının yeni ürünü için bir konsept mağaza tasarladı.

Sao Paulo merkezinde halka açık bir parka yerleştirilmiş konsept mağazanın tasarımında yenilikçilik, sürdürülebilirlik ve mimari birleştirilmiş. Binanın formu algoritmalarla oluşturulmuş ve biyolojik olarak ayrışabilen malzemelerden 3D baskı yardımıyla üretilmiş.

Bina mimarisinde çevre ve iklim konuları ön planda tutulmuş. Beton ve çelik gibi yenilenemeyen malzemeler yerine alternatif ürünler tercih edilmiş.

Kahve çiçeğinin narin beş yaprağından ilham alınarak tasarlanan konsept mağaza, her biri cam revakla kaplı beş eksen boyunca oluşturulmuş bir kubbe şeklinde tasarlanmış. İç mekanda destek ve ürün teşhirleri için bir temel oluşturan iç yapıdan yararlanılmış. Beş kavisli LED panel ile eksenleri görsel olarak bütünleştirmeye yardımcı olan dairesel bir dijital içerik özelliği oluşturulmuş. Cam tavan penceresi ile güneş ışığının içeri girmesine izin verilmiş ve doğadan ilham alan bir formla tapınağa benzer bir atmosfer yaratılmış.

Prefabrik yapı, yaygın olarak yeniden ağaçlandırılmış çam ağaçlarından yapılan yapıştırılmış lamine ahşaptan (GLT) oluşmuş. Kalıpları, optimize edilmiş yapıdan sarkıtılan malzeme ağırlıklarını en aza indiren frezelenmiş bir kabukla kaplanmış.

Mağazanın yapımında iki ana malzeme olarak ahşap ve alçı kullanılmış. Yaklaşık iki yıl sonra mağazanın sökümü sırasında ahşabın geri dönüşümünün sağlanması ve alçı sıvanın da kırılarak tarımsal gübre olarak kullanılması planlanmış.

Mağaza içerisinde yer alan ve birçok AVM’de kurulacak olan kioskların tasarımında da konsept mağaza ile benzer prensipler uygulanmış. Kiosklar da tamamen yeniden ağaçlandırılmış çam ağacından yapılmış ve kullanım ömrünün sonunda geri dönüştürülebilir olması planlanmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın