Biyolojik Çeşitliliği Koruyan Kentsel Gelişim Yaklaşımı

Henning Larsen tarafından Singapur'da tasarlanan Bidadari Parkı, yenilikçi su yönetimi stratejisi ve biyolojik çeşitliliği koruyan kentsel gelişim yaklaşımıyla öne çıkıyor.

“Bahçe içinde bir topluluk” vizyonuyla tasarlanan Bidadari Parkı, 43 başvuru arasından, biyolojik çeşitliliğe ve korumaya olan bağlılığı nedeniyle ULI Asya Pasifik Mükemmellik Ödülü’ne değer bulundu. Jüri, parkın farklı projelere ve topluluklara örnek teşkil edecek nitelikte bir model olması nedeniyle projenin ödüllendirilmesine karar verdi.

Henning Larsen’in tasarımı açık alanlar, insanlar ve doğa arasındaki etkileşimi yeniden tanımlıyor. Proje, eski Bidadari mezarlığını yeniden işlevlendirip canlı bir kamusal parka dönüştürerek bölge sakinleri için bir alan ve göçmen kuşlar için bir sığınak yaratıyor. Yeni bir göl de dahil olmak üzere yenilikçi bir doğa tabanlı tasarım ve su yönetimi stratejisine odaklanan tasarım, sel baskınlarını azaltıyor, yerel ekosistemleri koruyor ve alanın mirasını onurlandırıyor.

Bidadari Parkı tasarımı şu temel ilkelerle şekillendirildi:

1. Mirasın korunması
Eski bir mezarlığın sürdürülebilir kamusal alana dönüştürülmesiyle oluşturulan Bidadari Parkı’nda, Aljunied Yolu boyunca yer alan “Miras Yolu” (Heritage Walk) üzerinde hikâye panoları ve kültürel anlatılar yer alıyor. Ayrıca, anı bahçesinde sergilenen tarihi mezar taşları, kalıntılar ve yerel bitkiler, Singapur’un kültürel mirasını koruma ve görünür kılma amacı taşıyor.

2. Biyoçeşitlilik için bir sığınak
Bidadari Ormanlık Alanı, 160’ı yerli ve göçmen kuş olmak üzere 193’ten fazla yaban hayatı türüne ev sahipliği yapıyor. Parkın açılmasının ardından Değişken Şahin Kartalı ve Kızıl Kartal gibi türlerin bölgeye geri döndüğü gözlemlendi. Yaban hayatı için ayrılan çekirdek alanlar, yeşil koridorlar ve tampon bölgelerle ekolojik süreklilik destekleniyor. Bu önlemler, ormanlık alanları daha geniş bir yeşil ağa entegre ederek kentsel parkların biyolojik çeşitliliği nasıl sürdürebileceğini ve daha büyük ekosistemleri nasıl destekleyebileceğini gösteriyor.

3. Su yönetiminde doğaya dayalı çözümler
Park, Singapur’un ilk çok işlevli drenaj sistemine ve yer altı su deposuna ev sahipliği yapıyor. Doğal topoğrafya ve arazi şekillendirme teknikleri kullanılarak taşkın riski azaltılıyor, su depolama kapasitesi artırılıyor ve sucul yaşam alanları oluşturuluyor. Bu doğaya dayalı çözümler, ekolojik çeşitliliği desteklemenin yanı sıra eğitsel ve rekreasyonel değer de sunuyor.

4. Kamusal konut projeleri için bir model
Bidadari Parkı, Singapur Yeşil Planı 2030 kapsamında ortaya konan “Doğa İçinde Şehir” vizyonuna katkı sağlıyor. Doğa, kültürel miras ve topluluğu bir araya getiren park, doğaya dayalı çözümler, kaynak koruma ve çevresel duyarlılığıyla geleceğin kentsel gelişimleri için örnek oluşturuyor.

5. Aktif yaşam için bir merkez
Toplamda 6 kilometreden fazla yürüyüş yolu ve etkinlik alanına sahip park, genç ve büyüyen topluluğu desteklemek amacıyla aktif yaşamı teşvik ediyor. Mekânsal stratejiler ve erişilebilirlik çözümleriyle kullanımı kolaylaştırılan park, mevcut peyzaj özelliklerinden faydalanarak çevresel ve psikolojik faydalar sunuyor.

Proje, Singapur Ulusal Parklar Kurumu ve Konut Geliştirme Kurulu adına; CPG Corporation, BECA ve AECOM iş birliğiyle hayata geçirildi. Projenin bir sonraki aşaması olan yeni Anı Bahçesi’nin ise 2025 sonlarında açılması planlanıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın