Birlikte Oyun Birlikte Uyum Kolaylaştırıcı Rehberi Yayınlandı

BOBU Kolaylaştırıcı Rehberi mülteci çocukların sosyal uyumunu kolaylaştıracak, yaratıcılıklarını fark etmelerini sağlayacak ve yaşadıkları çevre ile bağ kurmalarına yardımcı olacak on farklı oyun ve yaratıcı çalışmayı içeren, içi cıvıl cıvıl çizimlerle dolu bir rehber.

Editörlüğünü Burcu Ateş ve Elif Cabadak’ın üstlendiği çalışma, Türkçe, Kürtçe, Arapça ve İngilizce dillerinde dijital olarak yayınlandı.

Rehber, Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı Bizi Bağlayan Şeyler Özel Desteği tarafından desteklenen Birlikte Oyun Birlikte Uyum projesi kapsamında hazırlandı. Proje, mülteci çocukların Covid-19 pandemisi ile giderek artan temel hizmetlere erişim ve sosyal uyum problemini merkezine alıyor. Bu süreçte çocukların en temel haklarından biri olan oyun hakkından mahrum kaldığı gözleminden yola çıkan proje, mülteci çocukların sosyal uyumunu kolaylaştıracak ve psiko-sosyal esenliklerini destekleyecek oyunlar ve yaratıcı içerikler üretmeyi hedefliyor.

Böylece ortaya çıkan Birlikte Oyun Birlikte Uyum Kolaylaştırıcı Rehberi’nin amacı ise çocukların oyunlar aracılığıyla, sanat ve yaratıcılığın farklı araçlarını kullanarak kendilerini özgürce ifade etmelerine ve yeni sosyal ilişkiler kurmalarına olanak sağlamak. Oyunlar farklı disiplinlerden (mimar, iç mimar, kentsel tasarımcı, şehir plancısı, performans sanatçısı, sivil toplum çalışanı, psikolog) yazarlar tarafından ekipte yer alan çocuk hakları uzmanının danışmanlığı göz önünde bulundurularak hazırlanmış.

Rehber her biri farklı bir temayı ele alan on oyundan oluşuyor. Kimi oyunlar çocukları ormanda bir gezintiye çıkarırken kimisi onlara beraber masallar yazdırıyor ya da başka gezegenlerdeki yaşamlar üzerine birlikte hayal kurmalarını sağlıyor. Her bir yazarın hayat hikayesi ve ilgi alanları bambaşka olduğu için bazı oyunlarda görsel sanatlar öne çıkıyor, bazısında yazı, bazısında dans ve hareket, bazısında ise tasarım.

Rehberi Türkçe, Kürtçe, Arapça ve İngilizce dillerinde ücretsiz olarak edinmek için birlikteoyunbirlikteuyum@gmail.com adresine e-mail gönderebilirsiniz.

Rehberleri dijital olarak ise burada okuyabilirsiniz.

Künye:
Birlikte Oyun Birlikte Uyum kolaylaştırıcı rehberi

Editörler: Burcu Ateş, Elif Cabadak
Çocuk Hakları Danışmanlığı: Esin Koman
Yazarlar: Burcu Ateş, Çiğdem Kala, Çiğdem Yönder, Dilek Kuş, Dicle Zeycan, Elif Cabadak, Enkela Alimadhi, Gonca Doğan, Hazal Kaya, Kamuran Ördek
Çizimler: Predrag Milić
Uygulama-Dizgi: Burcu Ateş, Defne Çakır, Predrag Milić
Destek: Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı Bizi Bağlayan Şeyler Özel Desteği

Etiketler

Bir yanıt yazın