‘Birbirlerine sarılarak öldüler

Kenya'daki katliamda öldürülen Elif'in ölüm şekli yürekleri dağladı.

Kenya’nın başkenti Nairobi’de bulunan alışveriş merkezine düzenlenen saldırıda öldürülen Türk asıllı genç kadın Elif Yavuz ile erkek arkadaşı Ross Langdon’ın kaybına dair dünyanın dört bir yanından tepki gelmeye devam ediyor. 8 aylık hamile olan Yavuz ve ödüllü mimar Langdon’ın ölümü sevenlerini yasa boğarken iş arkadaşları ve çalıştıkları kurumlar taziye mesajları yayınlıyor. Elif Yavuz için eski ABD Başkanı Bill Clinton ile ailesi ve Harvard Üniversitesi bir açıklama yaparken çiftin birbirine sarılarak öldüğünün ortaya çıkması yürekleri burktu.

‘Elif çok özlenecek’

Afrika’da başarılı mimarlık projelerine imza atan Langdon ve Harvard Üniversitesi’nde sıtma üzerine yaptığı doktoranın ardından bu konuda uzmanlaşan Yavuz, hayatlarını Afrika’ya adamış bir çiftti. Hollanda doğumlu Yavuz, tezi kapsamında Clinton Vakfı için Afrika’da çalışıyordu, son zamanlarda eski ABD Başkanı Bill Clinton’la buluşmuştu. Clinton ailesi yayınladıkları açıklamada, olayı duyunca şoke oldukları ve çok üzüldüklerini belirterek “Elif hayatını diğerlerine ve gelişmekte olan ülkelerdeki AIDS ve sıtma hastalarına adamıştı. Zeki ve hayranlık uyandıran Elif çok özlenecek” dedi.

Harvard Üniversitesi Kamu Sağlığı Dekanı Julio Frenk ise okul mensuplarına ve öğrencilere gönderdiği mektupta “Elif gittiği her yere kahkaha ve sevgi götürüyordu. İş arkadaşlarının ve tez çalışması sırasında Uganda’da hayatını kurtardığı çocukların hayatını aydınlatmıştı” ifadesini kullandı. Langdon’ın annesi Linden ise sosyal medyadan “güzel oğlu, sevgili partneri Yavuz, sadece iki hafta sonra doğacak olan ve çok sevilen bebeklerini” kaybetmenin acısının “tarifsiz, dayanılmaz ve anlamsız” olduğunu yazdı.

‘Ayrılmaz bir çiftti’

Hollanda gazetesi Algemeen Dagblad (AD) ise Yavuz ile Langdon’ın birbirine çok aşık olduğunu ve aynı idealleri paylaşan, ayrılmaz bir çift olduklarını yazdı. İkilinin yakınları, çiftin birbirine ve doğacak bebeklerine olan sevgisinin ölümlerini daha da anlamsız kıldığını ifade etti. Yavuz’un öldüğü anlarda sevgilisi Langdon’ın kollarında olduğunun açıklanması ise yaşanan olayı daha trajik kıldı.

Rehine bilmecesi

El Kaide bağlantılı El Şabab örgütü militanlarının Nairobi’nin en lüks alışveriş merkezlerinden biri olan Westgate Merkezi’ne düzenlediği saldırının ardından oluşan rehine krizi dördüncü günü geride bıraktı. 62 kişinin öldüğü ve yaklaşık 200 kişinin yaralandığı alışveriş merkezinden dumanlar yükselmeye, çatışma ve patlama sesleri gelmeye devam ediyor. Kenya İçişleri Bakanlığı bütün rehinelerin serbest kaldığına inandıklarını ve operasyonun sona ermek üzere olduğunu söylese de El Şabab militanları dün hâlâ ellerinde rehine olduğunu açıkladı. Kızıl Haç örgütüne göre 63 kişi halen kayıp. Operasyonun daha sona ermemesi akılları karıştırırken militanların rehineleri canlı kalkan olarak kullandığı ya da militanların canlı bomba olduğundan şüphe ediliyor. Kenya Dışişleri Bakanı Amina Muhammed ise saldırganların arasında bir İngiliz kadınla, 2-3 Amerikan vatandaşının olduğunu söyledi.

Etiketler

Bir yanıt yazın