Biraz da İtalya, Monditalia…

Venedik Mimarlık Bienali'nin ev sahibi İtalya'nın büyük sergisi Monditalia hazır mı?

Bu sene ondördüncüsü düzenlenen Venedik Mimarlık Bienali’nin küratörü Rem Koolhaas’ın belirlediği “Fundamentals” teması kapsamında 3 büyük sergi gezilebilecek: 

  • Absorbing Modernity 1914-2014
  • Elements of Architecture
  • Monditalia

 

Sergiler, 7 Haziran’dan 23 Kasım’a kadar açık olacak. Bu sergilerden Monditaila, Arsenale’in en etkileyici binalarından birinde yer alacak. Bu uzun binada yer alacak bireysel projeler tek bir anlatı içerisinde İtalya teması altında birleşecekler. Koolhaas’a göre İtalya’nın 5. yüzyıl Roma İmparatorluğu haritası bu hikayenin bir parçası olmalı. E, Rem Koolhaas da tabii ki sergide çalışmalarıyla yer alacak.

Bienal aslında sadece mimarlık ile sınırlı değil, dans, müzik, tiyatro ve sinemayla da içiçe. Monditalia bölümünde mimarlığa gebe ve mimarlığın hayal edilebildiği bağlamlarda dans, müzik, tiyatro ve sinema disiplinleri de performans sergileyecek. 

Monditalia sergisinin en belirgin amacı ise tek seferlik çalışmalarla İtalya’nın en önemli kültürel, teknik ya da sosyal boyutlarını bulmak ve deşifre etmek olacak. İzleyenlere İtalya’nın sadece yerel değil, aynı zamanda global kompleks gerçekliği sunulacak. Bu gerçeklikler Koolhaas’a göre “yeni mimarlık” yolunda başvurulacak referanslar olacak. 

Sergiye katılacak 41 proje konu edindiği coğrafik koordinatlarla birlikte bienalin resmi web sitesinde yayınlandı bile. 

Eksik isim olmasın vermeyelim, siz isterseniz buradan bakın.

Sergiler, etkinlikler ve teatral üretimler mimarlık, politika, ekonomi, din, teknoloji, endüstri gibi kavramları irdeleyecek. Film, dans, tiyatro ve müzik festivalleri ise ev sahibi ülkenin kapsamlı bir portresini sunacak. 

Monditalia sergisi bunlarla da sınırlı kalmayacak. 6 ay boyunca “Meetings on Architecture” başlığı altında; haftasonu özel programları, konferanslar, atölyeler, performans gösterileri ve münazaralar da yer alacak. 3.Uluslararası Arşiv ve Sergiler Konferansı da ekim ayında Monditalia’da gerçekleşecek.

Tüm bu etkinlikleri takip etmek çok kolay, MonditaliaVenice2014 Twitter hesabı ya da #monditalia hashtagi yeterli.

Geçenlerde ekip aynı hesaptan, maketin kısa bir video görüntüsünü paylaştı örneğin;

Bienale yolunuz düşerse, Monditalia en renkli sergilerden biri olacak gibi, sakın kaçırmayın!

Etiketler

Bir yanıt yazın