Bira Fabrikası’ndan Ev ve Ofise

Bira Fabrikası’ndan Ev ve Ofise

AUX bureau voor architectuur en stedenbouw, Ghent'te bulunan bir bira fabrikasını su kulesiyle birlikte bir ev ve ofis olarak dönüştürdü.

Proje, Ghent’in kent merkezinin eteklerinde bir konut bloğunun ortasında yer alıyor. Bu 19. yüzyıl çevresinin özelliği, konut, zanaat ve küçük endüstriyel faaliyetlerin karışımı. Kasaba evlerinin oluşturduğu bir sokaktaki küçük bir geçitten erişilebilen, 2700 metrekarelik bir yüzey üzerinde eski “Ghentbruges Steambrewery (Gentbrugsche Stoombierbrouwerij)” alanı bulunuyor. Şehrin bira fabrikası 1890’da kuruldu ve adını o zamanlar yenilikçi olan buharla çalışan makine tekniğinden alıyor.

Ghent’teki bira fabrikası biraları ve sodaları oldukça popüler olmasına rağmen çok uzun vadede başarısını sürdüremedi.  WOI’nin altyapısında meydana gelen birtakım hasar ve küçük ölçekli bir bira fabrikasının yüksek maliyeti yüzünden artık yaşanamaz duruma gelmiş ve kapanmış. Birbirini takip eden yıllarda arazi taş duvarlarla işgal edilmiş ve bundan sonra da terk edilmiş. Eski bira fabrikası alanından, merkezi avluya bitişik, hala ayakta kalan üç önemli tuğla bina var: fabrika müdürü evi (solda, gri), asıl fabrika binası, kazan ve malt odaları (ortada, beyaz), buhar makinası hacmi (sağda)

2010’dan itibaren arazi yeniden canlandırılmış. Müdürün evi yeni kullanıcılar ve 4 depo alanı bir aile evine dönüştürülmüş. Ek olarak yeni çalışma fonksiyonları yerinde korunmuş. Şu ana kadar bir marangoz/ mobilya tasarımcısı, bir çelik ustası ve bir mimar buraya yerleşmiş. Diğer binalar depolama, çöp ve arazi sakinlerin ve mahallelinin çalışma alanları olarak kullanılıyor.

2016’da eski binalardan sonuncusu dönüştürülüp satışa çıkarılmış: dikkat çekici su kulesi ve bitişiğindeki fabrika yapısı. Su kulesi 7×7 metrelik küçük ayak iziyle 4 yeni kata sahip. Fabrika yapısı ise birbiri arkasında eğimli 2 çatıya uzanan 3 katlı hacimden meydana geliyor. En yüksek katta, çatı eğiminin altında tohum ve maya otu depolanıyor. Orta katta fabrika kazanı ve malt odaları bulunuyor. En alt katta, orta avludan bir metre aşağıda konumlanan fıçılar depolanmış.

Projenin en büyük zorluğu, eski bir endüstriyel yapının konut ve ticari işlevlere dönüştürülmesi olmuş. Kentsel düzenlemeler bir aile evinin fabrika yapısına yerleştirilmesine olanak sağlıyor. Korumayı etkin kılmak için, yapı bloğundaki tüm binalar taban alanlarının 1/3’ü kadarı yıkılmış, böylelikle bahçe büyümüş. Bira fabrikası binası söz konusu olduğunda, bu, zemine bağlı bir bahçe oluşturmak için 200 metrekarelik zemin alanının yıkılması anlamına geliyor.

Yeni öneriye göre, alttaki katlar olduğu gibi kalabilmiş, üst katta konumlanan yaşam alanları güneş ışığından en verimli yararlanılacak şekilde en üst kata yerleştirilmiş. Ve artık kule ve bira fabrikası bir bütün olarak ele alındığında, konut işlevi kuleye de tahsis edilebilir. Ek olarak, binaların önündeki garajlar kaldırılmış ve yağmur suyu için büyük bir kuyu da dahil olmak üzere yeni bir ön bahçe eklenmiş.

Bu öneri 2 binada yeni fonksiyonel kompozisyonlar yaratıyor: aile evi sirkülasyon ve gece kullanımlarının yer aldığı su kulesinden bir girişe sahip. Yaşam alanı en üst kasttaki çatı bahçesine ekleniyor. Fabrikanın orta katı bir mimarlık ofisine açık planlı bir mekan olarak hizmet veriyor. En alt katta çalışma alanları ve depolar bulunuyor.

Yıllarca süren ihmal ve boşluk yüzünden su kulesi yok olmak üzereydi. Binanın içi tamamen boştu. Cephe eski haline getirilmiş. Eski ve yeni duvarların birlikteliği binanın tarihini hatırlatıyor. İçeride, eski bir kuyu garaja dönüştürülmüş. Kulenin kendisi yeni spiral bir merdivenle bağlanarak yeni hikayelerle donatılmış. +0.5 kotunda giriş holü ve vestiyer ile yatak odası yer alıyor. +1.5 kotunda bitişiğindeki misafir banyosu, tuvalet ve depo/teknik hacimle beraber başka bir yatak odası yer alıyor.

En üst katında ebeveyn yatak odası, banyo, giyinme odası ve tuvalet yer alıyor. Binanın dış kabuğundaki tarihsel karakterini korumak için kuleye içeriden dışarıya doğru izolasyon uygulanmış. Her mekanda en az bir yüzeyin veya elemanın endüstriyel karakterini vurgulayarak, geçmiş anlamlı bir şekilde hatırlanıyor. Kaba endüstriyel dokuları tamamlayan iç mekan, alçı ve beton zeminin yumuşak renkleri ile tamamlanmış. Ebeveyn yatak odası zemininde, iç kaplamalar bitişikteki banyo ve giyinme odasının tavanında temiz bir kesimle birleştirilmiş.

 

Etiketler

Bir yanıt yazın