Bir Yeniden Kullanım Örneği: Adyen Amsterdam Merkez Ofisi

TANK, eski perakende alanından ileri-dönüştürülmüş malzemeleri birleştirerek ve alanın önceki tasarımından ipuçları edinerek, Amsterdam'daki eski bir çok katlı mağazayı ödeme şirketi Adyen için yeni bir ofise dönüştürdü.

Bağlantı fikrine odaklanan tasarım stüdyosu TANK, perakende alanının açıklığını ve akışını korumayı ve onu çok yönlülük ve esneklik merkezli bir çalışma alanına dönüştürmeyi amaçlamış.

Ortak bir merdiven, 17.000 metrekarelik ofisin her katını birbirine bağlamakta. Her seviyede, ortak alanlar ve bireysel odak alanları bulunuyor.

Tasarımcı, ekip odaklı atmosferi, tüm ofise öğle yemeği servisi yapan ve rahat bir çalışma alanına dönüştürülebilen ortak mutfak alanıyla birlikte, çalışma ortamından açık alana doğru entegre etmiş. Bu dönüşümün tamamlanması için binanın önceki sıhhi tesisatından geri dönüşüm yapılan malzemeden alınmış tuğlalar ve çatı kiremitleri dahil olmak üzere, sadece 20 iç mekan elemanı kullanılmış.

Aynı binayı kullanan çok katlı mağaza, kapılarını temelli kapatmadan önce sadece iki yıl açık kalmış. Çok katlı mağazadan ofise dönüşen alanın, yeni işlevinin güçlendirilmesi için tamamen değişim geçirmesi gerekmiş. Tasarımcı, tüm alanı yeniden kullanmak yeni işlevi nedeniyle elverişsiz olsa da, geride kalanları mümkün olduğunca kurtarmaya çabalamış.

TANK ofis tasarımında ve inşasında döngüsel ekonomi zihniyetinin kabullenilmesi hakkında, “Tersine çevrilebilirlik, modüllerin ve bileşenlerin israf edilmesi yerine yeniden kullanılmalarına izin verilmesiyle, işe yarar bir hale dönmek için enerjiye ve kaynaklara ihtiyaç duyan tekil malzemeleri geri dönüştürme fikrinin ötesine geçiyor,” diyor.

“İnşaatta döngüsel düşüncenin benimsenmesinin, küresel karbon emisyonlarını 2050 yılına kadar yüzde 38 azaltabileceği tahmin edilmekte.”

Tasarımcı, doğrudan yeniden kullanım yerine, malzemeleri kullanılabilir duruma getirmek için enerji kullanımını gerektiren geri dönüşümü tercih etmiş olsa da; çöp sahalarında herhangi bir ek atıktan kaçınması, gezegen üzerindeki stresi azaltmaya ve gelecekteki değişimlere hazırlanmaya yardımcı oluyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın